Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Abbas

Bu hikâyeyi ve şiiri mutlaka biliyorsunuz ama, tekrar okumak çok hoş...
Cahit Sıtkı Tarancı, askerliğini yedek subay olarak yapmak üzere birliğine gider. O yıllarda yedek subay sayısı az olduğundan her yedek subaya bir emir eri verilmektedir. Birliğine gittiğinde bölük yazıcısından künye defterini ister. Sırayla isimlere bakarken, bir isim dikkatini çeker: Abbas oğlu Abbas. Sakat eli yüzünden çürüğe ayrılmış biridir Abbas. Talim bitiminde askerin yanına gönderilmesini ister. Öğle saatlerinde kapı çalınır. Karşısında civan mert yiğit biri selâm çakıp, "Abbas oğlu Abbas emret komutanım" der.
Aralarında söyle bir konuşma geçer.
- Nerelisin?
- Memleket Mardin, kaza Midyat komutanım
- Sen benim emir erim olur musun?
- Sen bilirsin komutanım.
Abbas her sabah erkenden kalkar Cahit Sıtkı'ya kahvaltı hazırlar. Tüm ihtiyaçlarını, karşıdan bir istek gelmeden düşünüp yerine getirir. Erkenden kalkıp Cahit Sıtkı'nın kıyafetlerini ütüler... Zamanla aralarında komutan-asker ilişkisinden daha güçlü bir dostluk oluşur. Bu saf ve temiz Anadolu çocuğundaki sadakatten etkilenmiştir Cahit Sıtkı... Zaman zaman karşısına alıp dertleşir. Akşamları rakı sofrası kurup, karşılıklı demlenirler. Böyle bir keyif akşamında alkollü Cahit Sıtkı sorar,
- Sen İstanbul'u bilir misin Abbas?
- Bilirim komutanım.
- Orda bir Beşiktaş var bilir misin?
- Bilirim komutanım.
- Orda benim bir sevgilim var. Kaçırıp bana getirir misin?
- Elbet komutanım!
Sabah olur Cahit Sıtkı bakar ki Abbas yeni asker kıyafetleri giymiş tıraş olmuş, hazırlanmış İstanbul'a gitmek üzere. Onu durdurur ama, bu mert Anadolu çocuğunun samimiyeti ve sıcaklığından etkilenmiştir; o meşhur şiirini kâğıda döker:
"Haydi Abbas, vakit tamam; / Akşam diyordun işte oldu akşam. /Kur bakalım çilingir soframızı; / Dinsin artık bu kalp ağrısı. / Şu ağacın gölgesinde olsun; / Tam kenarında havuzun. / Aya haber sal çıksın bu gece; / Görünsün şöyle gönlümce. / Bas kırbacı sihirli seccadeye, / Göster hükmettiğini mesafeye ve zamana. / Katıp tozu dumanı, / Var git, / Böyle ferman etti Cahit, / Al getir ilk sevgiliyi Beşiktaş'tan; / Yaşamak istiyorum gençliğimi yeni baştan."
(Ayşe Komili'ye teşekkürler)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA