Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Müftüden onay alıp diğer kadınları ikna etti!

Mikro girişimci kadınlar makÛs talihlerini nasıl değiştiriyor?

Kadına yatırım boşuna değil. Türkiye'de bugüne kadar 60 binden fazla mikro girişimciye 150 milyon lira kredi verilmiş. Kullanıcıların yüzde 100'ü kadın, geri ödeme oranı da yüzde 99.8.
Citibank'ın Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile birlikte düzenlediği Citibank Mikro Girişimci Ödülleri jürisinde yer aldığım için, ödül öncesi Türkiye'nin dört bir yanında mikro kredi kullanarak mucizeler yaratan kadınları dinledim ve sarsıldım.
Bakacak kimse olmadığı için 3.5 yaşındaki oğlunu her sabah 5'te sebze-meyve haline götüren ve mikro kredi sayesinde halden aldığı sebzeleri çeşitli şehirlerde satarak evini geçindiren, okur yazar bile olmayan Bircan Tekay'ın mücadelesini dinlerken etkilenmemek mümkün mü?
İlginç hikâyeler dinledik. Örneğin, Kahramanmaraş'ta 5 yıldır mikro kredi kullanan ve sonunda kendine ait küçük bir tekstil atölyesine sahip olan ilkokul mezunu mikro girişimci kadın, mahallede başka kadınları da bu krediyi kullanarak iş sahibi olmalarını teşvik ederken karşılaştığı "günah, biz kredi almayız" sorununu nasıl çözdüğünü şöyle anlattı:
"Mahallemdeki kadınları topladım. Hepsi zor durumda. İş kursun, fakirlikten kurtulsunlar istedim. Ama dediler ki kredi günah değil mi? Faiz ne olacak? Ben de gittim müftüyle konuştum. Müftü günah değil, faiz değil o, hizmet bedeli yani alabilirsiniz' dedi. Bütün mahalleyi topladım ve anlattım. Çevremdeki kadınlar mikro kredi aldı, bir arkadaşım çeyiz dükkanı açtı.'
Ortada şöyle bir gerçek de vardı. Citibank'ın bu projesine tam 2000 kadın başvurmuştu ve biz finale kalan 30 mikro girişimciyi dinliyorduk ve hikayelerini anlatırken gördük ki hemen hepsi çocuk gelin!
13-14
yaşında kimi zorla kimi değil ama evlendirilmiş ve bir çoğunun kocası ya terk etmiş, ya üstüne kuma getirmiş, ya cezaevine girmiş ya eve hiç ekmek getirmemiş. İşte biz jüri üyeleri o gün, sahip oldukları çocuk sayısı 5'ten az olmayan bu kadınların, kimileri için bu kadar az para neyi değiştirebilir ki diyebileceği '500 liralık mikrokredi' ile nasıl para kazanmaya ve kaderlerini değiştirmeye başladıklarına tanıklık ettik. Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu'dan her yıl 500 bin doları girişimciliğe ayırdıklarını öğrendim. MAYA Mikro Ekonomik Destek İşletmesi ve Prof. Aziz Akgül'ün başkanlık ettiği Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve ARGE Danışmanlık'ın birlikteliğinin müthiş bir iş çıkardığı ortada.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA