Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

'6'ncı kitlesel yok oluşun sebebi insanlar olacak!'

Sandy Kasırgası, ABD'yi tam kalbinden yani New York'tan böylesine ağır vurmasaydı belki iklim bilimcilerin uzun zamandır uyardığı küresel ısınma en önemli gündem maddesi olmayacaktı.
Önceki gün, iklim bilimcilerin uzun süredir bu tarz şiddetli kasırgaların geçmişte olduğu gibi 100 yılda bir değil, 2 ile 20 yıllık zaman diliminde tekrarlanacağı konusunda uyarı yaptıkları açıklandı.
Peki 6 Kasım'da başkanlık seçiminin yapılacağı ABD'de, küresel ısınma konusu seçim yapacak olan Amerikalıların oylarının yönünü değiştirir mi acaba? Doğrusu ben de en çok bu konuyu merak etmeye başladım. Ne de olsa bu tarz kasırgaların en büyük sebebi de atmosferi hızla kirleten başta ABD olmak üzerde gelişmiş ülkeler olduğu herkesin malumu.
Sizi bilmem ama bu tarz felaketlerin yaşandığı günlerde, dünyanın bir başka bölgesinde İtalya'da 95 ülkeden 650 kişinin 'Slow Food Uluslararası Kongresi'nde 'Dünyayı Değiştiren Gıdalar'dan söz etmesi, biyo çeşitlilik üzerine dikkat çekici konuşmalar yapması bana iyi geldi.
Türkiye'den, lüfer için verdiği mücadele, başlattığı kampanyalarla adından söz ettiren Defne Koryürek de bu konferansta bir konuşma yaptı ve ne güzel ki Slow Food Uluslararası Konsülün 45 üyesi arasına seçildi. Koryürek'in liderlik ettiği lüfer kampanyasının uluslararası platforma taşındığını da duyurayım bu arada.
Fikir Sahibi Damaklar Delegesi olarak toplantıya katılan Biriçim Özhuy'dan öğrendiğime göre, konferansta en ilginç konuşmayı da Slow Food Biyo Çeşitlilik Vakfı Genel Sekreteri Serena Milano yapmış.
Milano, insanlığın tarihi boyunca biyo çeşitliliğin kaybı ile karşı karşıya kaldığını ancak bunun belli zamanlarda kitlesel anlamda farklı boyutlar geldiğini söylemiş. Milano, "Gezegenimizde yaşanan ve 5'inci kitlesel biyo çeşitlilik kaybı dinozorları yok etti ve buna da bir asteroid sebep oldu. Ancak şu anda yaşadığımız dönemde insanlık bunun bin kat hızlısını yaşıyor ve 6'ıncı kitlesel yok oluş içerisindeyiz ve bunun da sebebi insanlar" demiş.
Açıkçası New York'un halini görünce, Milano'nun söylediklerini yabana atmayalım derim ben.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA