Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

İki bakan, iki gündem

Seçim meydanlarında tansiyon giderek yükselirken, ekonomi yönetiminin kilit isimleri de iki parçaya bölünmüş vaziyette. Hem seçmenin hem de piyasaların nabzını aynı anda tutmaya çalışıyorlar. Bilhassa "cari açık" üzerinden karamsarlık yayılırken, genel ekonomik dengenin korunması kadar seçmen desteğinin korunmasına da önem veriyorlar. İşte böyle bir ortamda, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim gezileri sırasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la karşılaştık. Hemen belirteyim Batman'da gördüğüm Şimşek, siyaseti gerçek manada öğreniyor. "Girilmez" denilen mahallelere giriyor. Parti araçlarının kırılan camlarını, yırtılan afişleri her gün yeniletiyor. Kürt sorununun yakıcılığını yakından teşhis ediyor. Türkçe-Kürtçe bestelettiği şarkılarla geniş kitlelere ulaşıyor.
Başbakan Yardımcısı Babacan'la, Nevşehir'de AK Parti seçim otobüsünde sohbet ettik. Babacan'a, güncel iki eleştiriyi soru formatında hatırlattık:
1- IMF'nin Türkiye Raporu neden yayınlatılmıyor?
2- Merkez Bankası ve BDDK'nın önlemleri cari açığa çare olmuyor mu? Babacan, bu tür hassas konularda elini pek açık etmez. Edindiğim izlenim o ki IMF Raporu'nun tek yanlı hazırlandığı kanaatinde. Türkiye'nin gerçekleri ve hedefleri ile örtüşmediğini düşünüyor. Esasen IMF, bu tür raporların özetini er veya geç yayınlıyor. "Biz şu tarihte şöyle demiştik" kabilinden ifadelerle, ileride gelişebilecek risklere karşı kurumsal imajını garanti altına alıyor.
Cari açığa gelince...
Babacan, bu işi ciddiye alıyor. "Nasılsa finanse ediliyor" havası vermiyor. Likidite bazlı tedbirlerin ağırlıklı bölümünün nisan ayında alındığını hatırlatıyor ve etkisinin yılın ikinci yarısının sonuna doğru görüleceğini vurguluyor. Tabii, yeni hükümetin öncelikli gündem maddelerinden birinin cari açıkla ilgili kısa vadeli parasal, orta uzun vadeli maliyapısal önlemler olabileceği gerçeğini gizlemiyor.
Bu arada Merkez Bankası'ndaki yeni çalışma tarzına da değinmeden geçemiyor. Eskiden, Merkez Bankası yönetimi piyasa aktörleri ile birbirinden kopuk biçimde temas edebilir, farklı isimlerin değerlendirmeleri ise piyasada farklı yorumlanabilirdi. Yeni Başkan Erdem Başçı, özellikle bankaların karşısına tüm ekibi ile çıkıyor. Her türlü soru alınıp, yanıtlanıyor. Hatta özet tutanak internet üzerinden yayınlanarak, herkesin özellikli bilgiye eş zamanlı ulaşması sağlanıyor.
Ve son husus...
Babacan, "Hazine-Merkez Bankası- BDDK-SPK-TMSF" uyumunu esas alan eşgüdüm komitesinin mutlaka kurulacağını söylüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA