Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Endişeli Modern'den Endişesiz CHP'liye...

Radikal iken "endişeli modern" kimliğindeki sosyolog Binnaz Toprak'ın CHP Parti Meclisi'nde bu endişelerinin en azından "ekonomiye dair" olanları giderilmiş gibi görünüyor. Prof. Dr. Toprak, 8 yıllık tek başına iktidarda kalma dinamiğini, şöyle tanımlıyor; "AK Parti çok akıllı davrandı ve o politikaları devam ettirdi. 2002'de devraldıklarında daha önceki birçok hükümetin yaptığı gibi popülist politikalara girişip, parayı har vurup harman savurup ekonomiyi rezil bir hale getirmediler."
Anadolu sermayesini güçlendirme tercihi, "endişeli modern"in bir başka bulgusu; "ekonomisi daha önce 3-5 büyük holdingle gidiyordu, onlara şimdi bir sürü holding katıldı."
Toplumun 2008'de yayınlanan "Din ve Muhafazakarlık ekseninde ötekileştirilenler" araştırmasıyla tanıdığı Binnaz Toprak'ın bir diğer tespiti, CHP'nin diğer sözcülerinden ayrışıyor; kişi başına düşen gelirin artması ve zenginliğin artması bir gerçektir. Çünkü Türk halkının en büyük sorunları her seferinde, bütün araştırmalarda ekonomi kökenli çıkıyor.
Oysa CHP'nin verdiği görüntü; ekonomiyle uzaktan yakından ilgileri olmadığı yönünde. Her ne kadar Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, seçim vaadi olarak sosyal devlet kurmayı sunsa da temel stratejilerinin; mevcut istikrarı bozmamak olduğunu belirtiyor.
İlginç olan; AK Parti'nin "akıllı politikaları devam ettirme" yaklaşımının, ana muhalefet tarafından benimsenmiş olması. Ancak mevcudun üzerine yeni bir şey koymak; Binnaz Toprak'ın sıkça kullandığı "ayrıştırma" noktasında CHP'yi farklı kılacak dinamikler, hâlâ meçhul. Başbakan'ıın TÜSİAD'da "birleşin, yerli otomobil üretin" çağrısı ardından Umut Oran'ın bu öneriyi 'kaygıyla karşılamasını' yazmış, CHP için Umut olan Oran'ın bu tutumunu anlayamadığımı belirtmiştim. Oran telefonla arayarak, yerli otomobile karşı olmadıklarını, sadece 'lafla peynir gemisi yürümez' görüşünde olduğunu söyledi.
CHP'nin; toplumda bire bir karşılığı kalmamış ve abartılı bir yoksulluk söylemiyle AK Parti'ye karşı argüman geliştiremeyeceği gün gibi ortada.
Dünün "endişeli moderni", bugün en azından ekonomide "mutlu CHP'liye" dönüşmüş ise Ana Muhalefet'in "biz daha iyisini yaparız" söyleminin ötesine taşması kaçınılmaz hale gelmiş demektir.
Şimdi, "ekonomide" bu "daha iyileri" duymak istiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA