Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Stratejik adım

Bilim Bakanı'nın ifadesiyle "eskisi kadar idealist olmayan" sanayicimiz, yerli marka otoya kâr maksimizasyonu açısından bakadursun, Türkiye gibi 4 tarafı sorunlarla çevrili coğrafyada kendi otomobilini, savunma sanayiini, teknolojisini geliştirmeden, var kalmak mümkün müdür?
Otomotiv neden önemli? Zira stratejik sektör ve bir ülkede otomotiv var ise, kendi milli savunma sanayii de var demektir. Olaya yalnızca "birkaç yüz bin için birkaç yüz milyon yatırıma değmez" noktasında bakarsanız, yarınki dünyayı iyi okumadığınızı hayat size gösterir.
Türkiye bugün mühendislik becerisi olarak "başkasının otomobilini" üretme yeteneğine erişti. Biraz gayret ederse motor, tasarım, enerji verimliliği gibi alanlarda da varlık gösterebilir. Zaten otomotiv, Türkiye'yi düşük üretim ve orta gelir tuzağından kurtaracak stratejik sektör değil midir?
Başbakan'ın "babayiğit arıyorum" çağrısı üzerinden 2 yıl geçti... İlk yılı "nasıl yapmayacağız" raporu üretmekle harcadı sektör... Bu sürede kendi gayretlerini prototip aşamasına getirenleri de ekonomi bürokrasisi harcadı. Mevcut babaların "yiğit" olamadığını gördük.
Bana göre %70'i orta teknoloji düzeyindeki üretimden çıkıp şimdilerde %5'lere sıkışıp kalan ileri teknoloji üretimi için, EBITDA'sına, ölçeğine bakmadan, ülkenin kendi yerli markasına ve savunma sanayiine yatırım yapması şart. Başlangıçta kârlı olmasa dahi, ülkenin gelecek ihtiyaçları için bunu sağlamak zorundayız.
Eksisi gibi idealist sanayicimiz yoksa bunların yenilerini var etmek de mümkün. Nasıl mı? Çok basit bir kuralı hatırlayarak: Neyi beslersen, onu geliştirirsin... Madem bu stratejik adımı atacak babayiğit çıkmadı, mevcut babaları "yiğit" yapamıyorsak, içimizdeki yiğitleri "baba" yapalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA