Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Paylaşım mücadelesi

Güney Kıbrıs kararlı! Doğu Akdeniz'deki 12 nolu sahada petrol arıyor. Türk halkı gelişmelere odaklandı. G.Kıbrıs'la ilgili süreci daha çok petrol sahasındaki aramaya bağlıyor. Halbuki sorun başka. Ortada zengin petrol ve doğalgaz rezervi tespit edilen D.Akdeniz'le ilgili paylaşım mücadelesi var.
Bölgede en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye, "Ben buradayım" diyor. Paylaşımdan da en fazla payı almak istiyor.
G.Kıbrıs başta olmak üzere komşuları ise Türkiye'yi saf dışı bırakmak, Antalya Körfezi'ne kapatmak için elinden geleni yapıyor.
Acaba işlerin bu noktaya gelmesinde Türkiye'nin hatası yok mu? Elbette var ama Türkiye D. Akdeniz sorununun çözümünde Ege Denizi sorununa göre daha gayretli Beş, altı yıldır çalışıyor.
Durumu, Ankara Üni. Siyasal Bilgiler Fak. öğretim üyesi Prof. Dr. Sertaç Hami Başeren, "Her iyi dış politikanın daha iyisi de vardır. D.Akdeniz'de Türkiye elinden geleni yapıyor. Karşılıklılık esasına dayalı sınır çizme anlayışı iyi yöntemdir. Türkiye bundan kazançlı çıkar!" diye özetliyor.

***
Peki 1974'ten bu yana çözülemeyen Kıbrıs sorunu ne olacak? Kıbrıs, D. Akdeniz sorununun önemli bir parçası.
Türkiye uğraşıyor.
Buna rağmen D. Akdeniz'de komşu ülkelerle ikili ya da çok taraflı anlaşmalar yapmadık! Tek taraflı işlem sayılan münhasır ekonomik bölge bile ilan etmedik!
Üstelik elimizi kolumuzu bağlayan bir şey de yok!
Örnekler var.
Deniz hukukçusu Ali Kurumahmut, "1986'da Karadeniz'de münhasır ekonomik bölge ilan ettik, Arkasından da Rusya ile anlaşma yaptık. 10 yıl sonra da Bulgaristan'la imzayı attık. Türkiye'nin münhasır ekonomik bölge ilan etmemesi için hiçbir neden yok" diyor.
Suriye, Mısır, Lübnan ve İsrail münhasır ekonomik bölgelerini ilan ettiler!
***
Diyeceksiniz ki, G. Kıbrıs küçük bir ada ülkesi. Mısır'la bile anlaşma yapmış.
Bari Türkiye olarak sınırlandırma anlaşmasını tercih etseydik! Onu da yapamadık.
G.Kıbrıs, 2002'den beri petrol ve doğalgaz araştırması için çalışıyor. 2007'de ilan ettiği 12 sahada şirketleri yetkilendirdi. İşte şimdi 12 nolu sahada sondaja başladı. Bu saha kuzey, güney fark etmez Kıbrıs'ı ilgilendiriyor.
Ancak sinek küçük mide bulandırır!
G. Kıbrıs'ın ihaleye çıktığı 4, 5, 6, 7 ve 1 nolu sahalar kritik. Çünkü Türkiye'nin kıta sahanlığında! Kıta sahanlığı devlet olmakla var olan hak! Yani ilanına gerek duyulmayan hak!..
Meselenin özü bu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA