Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Tuzak sadece terör mü!

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (Türkonfed) çarpıcı "Orta Gelir Tuzağından Çıkış: Hangi Türkiye?" raporu ülkeyi üç bölgeye ayırdı. 16 bin 380 dolar kişi başına gelirle, 14 ili temsil eden zengin Türkiye'de sorun yok! Orta gelir tuzağına yakalanmış 40 il ise, 8 bin 500 dolar ortalama gelirle çıkış arıyor.
Tuzak sadece terör mü!.. Yoksulluk liginde koşan 27 ilimiz orta gelir grubuna yerleşme derdinde. Kalkınma, sadece bölgelerin ya da ülkelerin ekonomik göstergelerinde sağlanan istikrar değil!
Üç ayrı Türkiye'ye tek büyüme modeli yetmiyor. Türkonfed Başkanı Süleyman Onatça, "Ülkenin bölgesel ve sektörel analizini yaptık. Raporu hazırlayan Prof. Dr. Erinç Yeldan başkanlığındaki dört kişilik akademisyen ekiple tedavi yöntemine odaklandık" diyor.


***
Türkonfed, hazirana kadar üç bölgeye gidecek. İlk durak Diyarbakır'dı. Dogünsifed'in öncülüğünde Dikad ve Güntiad'ın ev sahipliğinde haftasonu yeni açılan Liluz Otel'de işinsanları bir araya geldi. Diyarbakır tek yürek olmuş. Barış heyecanı sarmış kenti. "Barışın adresi Öcalan" diyor Diyarbakırlı. Terör yorgunu halk, güvenliğin bir numaralı sorun olmasından bıkmış. "Nişanı yaptık, düğün yakında" diyenler kalabalık. İmralı'dan Diyarbakır'a uzanan yolda BDP ve PKK'ya "sürece engel olma!" mesajı gönderen bir kitle var ki, "Yoksullar batıda askere, doğuda dağa gidiyor" diyerek kan üzerinden siyaset yapılmasından rahatsızlıklarını dile getiriyor.
Düşünce Tarihi kitabında, "Kavga, ezenle ezilen arasında değil, ezilenle daha az ezilen arasında" diyen Orhan Hançerlioğlu'nu unutmak mümkün mü? Çözüm gelmez, diyenler kısık sesle konuşuyor Diyarbakır'da...
***
Diyarbakır politize olmuş, ekonomi politikasına kafa yormayı unutmuş. İlk kez, Türkonfed'in çalıştayında görüş açıkladı Diyarbakırlı. 300 bin vasıfsız işçisi var. Nüfusun yarısı kadın. İşkadınları, Ankara ile yerel yönetim arasındaki uzlaşmazlığın ekonomik model oluşmasını engellediğini düşünüyor. Peki, Diyarbakırlı'ya göre çıkış yolu ne? İşinsanları "Yeter ki silahlar sussun. Konfeksiyon, madencilik ve gıdayla yol açılır. Ciddi bir lojistik stratejisine ihtiyacımız var" diyor. Diyarbakır'ın demiryoluyla İzmir, Mersin ve İskenderun limanlarına bağlanması navlun sorununu çözer. Diyarbakır ucuz hammadde ve emek yoğun işgücüne sahip. Ama teşvikli bir dış ticaret sermaye şirketinin bulunmaması konfeksiyonda Uzakdoğu ve Çin'in karşısına dikilmesini engelliyor. İşkadınları, "Ar-Ge merkezi olmalıyız" diye bastırıyor. Barışa ve aşa değen kadın eli hepimize model olmalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA