Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

THY, Air France'ın tahtına göz dikti

Cem Kozlu, Erman Yerdelen, Tezcan Yaramancı, Atilla Çelebi, Yusuf Bolayırlı. Hepsi THY'nin yönetim kurulu başkanlığını yaptı. THY'nin şu anki yönetim kurulu başkanı Hamdi Topçu bir kadirşinaslık örneğiyle, üç yıldır önceki başkanları bir araya getiri- yor. THY'lilerin bu dost sofrası bize özgü bir kurumsallaşmanın sıcak ölçütü.
İlk kez bu meclise gazeteciler de davet edildi. Masadaki eski yöneticiler söze, Havaİş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin ile başladılar.
İdeolojik sendikacılık ile endüstriyel sendikacılığın farklı olduğunu söylediler.
THY ile Hava-İş arasında sürüp giden uzlaşmazlığın temelinde ücret pazarlığı yatıyor. Sendika, şirketin ve insan kaynağının iyi yönetilmediğini düşünüyor. "Hızlı büyüme yanlışlara yol açıyor.
Uçucu ekipler uçuş operasyonunun ana unsuru haline geldi. Sabiha Gökçen'deki bakım merkezi Avrupa Sivil Havacılık Ajansı'ndan yetki alamadı. İran'daki işlemler yerel para ile yapıldı. Bosna'da para kaybedildi. Suriye'de tahsil edilemeyen alacaklar var" diyor.

***

Yiğidi öldür, hakkını teslim et!.. THY riskli bir şirket. Ama bu coğrafyada, bu siyasi ortamda, risk almak cesaret işi.
Şirket şu ana kadar aldığı riski iyi yönetti.
Geçen yılki 8.2 milyar dolarlık cironun yüzde 70'i yurtdışından gelen yolcudan.
Gelirin yüzde 44'ü Türkiye'de kalıyor.
Geçen yıl 39 milyon yolcu taşıyan THY, bu yıl 46 milyon yolcuya ulaşmak istiyor.
2006'da yüzde 4.8 olan Avrupa'daki pazar payını, 2012'de yüzde 10'a çıkardı.
Arz edilen koltuk/ km'de dünyada 15'inci sıraya yükseldi.
Yılbaşından itibaren kesilen her yurtdışı bilet artık turizm geliri sayılacak.
***

98 ülke, 219 şehir, 221 havalimanı, 37'si geniş gövdeli 205 uçaklık filo...
British Airways'ı sollayan Avrupa'nın üçüncü büyük havayolu şirketi THY, yılsonunda ikinciliği hedefliyor. Transit uçuşlarda elektronik ortamda vize alma olanağı da bu yüzden geliyor.
Afrika'da 29 ülke, 43 noktaya yaptığı uçuşla büyük açılım yapan THY, Afrika lideri Air France'ın koltuğuna oturmayı planlıyor. Lufthansa ile işbirliği görüşmeleri de sürüyor.
***

THY, maliyet kontrolüne odaklandı.
Yakında koltukta devrim yapacak. Yeni gelecek dar gövdeli 737'lerdeki tüm ekonomik koltuklar, Kibar Holding ile yüzde 50'şer payla ortak olunan Aircraft Seat Hava Aracı Koltuk Şirketi'nce yapılacak.
Dünyada koltuk üretici sayısı çok az. Yeni kurulan şirketle pazarda rekabet ortamı yaratılacak. Haydi hayırlısı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA