Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Enerji oyunu değişiyor

Enerjide yeni bir küresel güç doğuyor. Bu güç kesinlikle dışa bağımlı değil. 2020'de kendi kendine yeten bir ülke olacak. Artık ABD, petrol ve doğalgaz oyununun yeni patronu. Kolay mı? Alternatif enerji arayışında sessiz ve derinden çalıştı. Kayaçların gözeneklerinde yer alan küçük miktardaki doğalgazdan oluşan "kayaç gazı" için teknoloji geliştirdi ve bir anda dünyanın en fazla kayaç gazı üreten ülkesi oldu. Türkiye'nin haberi yok ama yıllardır ABD'de yaşayan Prof. Dr Erdal Özkan, bu teknolojinin geliştirilmesine de büyük emek harcadı.
Dört yılda 200 milyar metreküp kayaç gazı üretildi ABD'de... Bu miktar, doğalgaz ihracatında dünya lideri olan Rusya'nın yıllık ihracatından bile fazla! Görünen o ki, enerji stratejisinin temel taşı olan kayaç gazı sayesinde ABD petrol ithal eden değil, ihraç eden ülke konumuna geçiyor.

***

ABD'nin kayaç gazı üretimi, toplam doğalgaz ve petrol üretiminin yüzde 14'ü... Bu sayede gaz fiyatları Avrupa'ya oranla 5 kat ucuz.
Halen ABD'de kullanılan doğalgazın yüzde 87'si ülkede üretiliyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminine göre, tüm kaynaklarını devreye sokarsa 2017'de, BP'nin tahminine göre ise bu yıl, en fazla petrol üreten ülke olacak. 2015'te ise dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi olacak.
Bugün dünyada tüketilen ham petrolün beşte birini ABD tüketiyor. Bu tüketimin yüzde 45'i dışarıdan sağlanıyor. Ülke ihracatçı olmaya karar verdi. Beş yıldır petrol üretimini artırıyor, ithalatını azaltıyor.
***

Enerjide oyun kuran ABD, diğer aktörlerin planını nasıl altüst eder? Petrol fiyatları ne olur?
ToprakSuEnerji Çalışma Grubu'ndan Dursun Yıldız diyor ki: "ABD'nin petrol ihracatçısı olması, öncelikle fiyatların hızla düşmesine neden olur. Petrol şirketleri bunu kolay kabullenmez. ABD'li dev şirketler düşüşü engellemek için alternatif arar. Bu da Ortadoğu kazanı sürekli kaynayacak; İran, Irak ve Suriye'de çözümsüzlük sürecek demektir."
Yıldız'a göre, Rusya, ABD'nin sürdürülebilir kriz yönetimi politikasını devralır. Peki, Çin ne yapar? Yıldız, "Oyuna çok agresif girer, kayaç gazını geliştirir. ABD'nin jeostratejik üstünlüğü artar. Ortadoğu Bölgesi ve Rusya, petrol ve gazda fiyat belirleme gücünü elinde tutamaz. Bu durumda çıkarlar çatışır, oyun bozulur" yorumunu yapıyor.
Enerjide dağılan kartlara dikkat!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA