Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Sarkozy'ye de 'one minute' demek lazım

Yeni bir şey değil. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bizi sev-mi-yor.İlla da sevsin çabası içinde değilim. Ama, son dönemde yaptıklarıyla Türkiye'ye zarar vermeye başladı. Artık Sarkozy'ye 'one minute' deme zamanı geldi.
Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen hafta Türkiye'de yatırım yapılmasına da açıkça karşı olduğunu ortaya koydu.
Fransız gazetelerinde çıkan yeni nesil Clio üretiminin tamamının Bursa'ya kaydırılacağı haberi, Sarkozy'nin Türkiye düşmanlığını gözler önüne serdi. Renault Başkanı Carlos Ghosn'un henüz bir karar olmadığını açıklamasına rağmen, Sarkozy tatmin olmadı. Renault Başkanı'nı Saray'a çağırdı. Başkan Ghosn, görüşmede yeni nesil Clio'nun bir bölümünün Fransa'da Flins fabrikasında da üretileceği sözünü verdi. Böylece, Sarkozy ile Renault arasında yaşanan Bursa gerilimi şimdilik sona erdi.

Siyaset yapıyor

Sarkozy, bu yaptıklarıyla seçim öncesi Fransız halkının gözünü boyadı. Ülke ekonomisini, çalışanların haklarını savunan bir politikacı portresi çizdi.
Ama Fransızlar ve Cumhurbaşkanı Sarkozy, çok önemli bir noktayı gözden kaçırıyorlar. Çünkü Türkiye'nin hem Renault'ya hem de Fransa'ya büyük katkısı var.
40 yıldır Fransız Renault otomobiller Bursa'da üretiliyor. Renault dünyasında üretilen 8 araçtan 1'i Bursa'da bantlardan çıkıyor. Bursa, dünyanın 7'nci, Avrupa dışında ise Renault'nun 3'üncü büyük fabrikası. Renault hem üretimde hem de ihracatta Türkiye şampiyonu. Aynı zamanda Türkiye'nin en çok satan markaları arasında bulunuyor. Milyonlarca Renault, yollarda dolaşıyor. En önemlisi, Bursa'da önemli bir maliyet avantajı var. Bursa'da üretilen araç Fransa'da üretilenden yüzde 10 daha ucuza mal oluyor. Renault ve şirketin yüzde 15'ine sahip Fransız hükümetine para kazandırıyor.

Bursa'nın rolü bitmeyecek

Tüm bu rakamlar Bursa'nın Renault ve Fransızlar için önemini ortaya koyuyor. Düne kadar Renault tarihinde önemli rol oynayan Bursa, yeniden şekillenen otomotiv dünyasında Renault'nun önemli oyuncularından biri olmaya devam edecek.
Sarkozy, bugün var yarın yok. Ancak, Bursa'nın Fransa'daki yerini ve önemini hiçbir şey değiştiremeyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA