Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Türkiye'nin süper lige girmesi için 5 ülke kaldı

Türk otomotiv sanayisinin orta vadeli hedefleri, dünyada toplam üretimde ilk 10, Avrupa'da toplam üretimde ilk 3, Avrupa'da Ar-Ge çalışmalarında ise ilk 5 arasına girmek. Buna göre Türkiye, orta vadede 2 milyon üretim, 1.5 milyon adet ihracat, 50 milyar dolar ihracat geliri ve otomotivde 600 bin kişi istihdam hedefliyor.
Bugün dünyada en fazla üretim yapan ilk 10 ülke arasında, Çin, Japonya, ABD, Almanya, Güney Kore, Brezilya, Hindistan, İspanya, Meksika, Fransa var. 2 milyon adetin üzerinde üretim yapan Kanada ise 11'inci. Türkiye, 2010 yılı üretim rakamlarına göre, Tayland, İran, İngiltere ve Rusya'nın ardından dünyanın en fazla üretim yapan 16'ncı ülkesi. Eğer orta vadedeki hedefler tutar ve 2 milyon adetlik üretim barajı aşılırsa, Türkiye dünyanın en fazla üretim yapan ilk 10 ülkesi arasına rahatlıkla girer. Ancak, bunun yolu en az bir ya da iki yeni markanın Türkiye'de yatırım yapması, mevcut üreticilerin de yatırımlarını büyütmesinden geçiyor. Bütün bu şartlar gerçekleşirse, Türk otomotiv sanayinin üretimi, istihdamı, ihracatı iki kat büyür. Dünyanın en önemli otomotiv ülkelerinden biri haline gelir. Hatta, Avrupa ülkelerindeki yüksek işçilik maliyetleri göz önüne alınırsa, Türkiye'nin İspana, Fransa, İngiltere gibi Avrupa ülkelerinin üretim rakamlarını sollaması bile mümkün. Türkiye, bugünkü üretim rakamıyla bile Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi İtalya'dan daha fazla üretim yapıyor. İtalya, dünyanın en fazla üretim yapan ülkeleri sıralamasında Türkiye'nin üç basamak gerisinde 19'uncu sırada yer alıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA