Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

TÜSİAD niye Ticaret Kanunu için mektup yazmadı?

İnternette yeni düzenlemelerle ilgili, TÜSİAD, Cumhurbaşkanı'na bir mektup yazdı. Mektubunda TÜSİAD "Parlamento'da kabul edilen kanun değişiklikleri internette sansür uygulamalarını artıracak, temel hak ve özgürlükleri sınırlandıracaktır" diyor.
Peki TÜSİAD temel hak ve özgürlüklere gerçekten sahip çıkan bir kuruluş mu? Hayır. TÜSİAD hiçbir zaman Türkiye'de temel hak ve özgürlüklere sahip çıkmadı. Sürekli darbeleri destekledi. Hatta Bülent Tanör'ün Demokratikleşme Raporu'nun TÜSİAD tarafından reddedilmesinden 36 gün sonra 28 Şubat 1997 askeri darbesi yapıldı. Ve TÜSİAD darbeye yeşil ışık yakarak katkı yaptı.
Gelelim temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasına... Bir ülkede temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması için ekonominin kayıtlı olması gerekiyor. Temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı ülkeler Hollanda, Finlandiya, Avusturya, Almanya, İngiltere, Fransa'da kayıt dışı ekonominin milli gelirlerine oranı yüzde 7-16 arasında değişiyor. İşte bu nedenle kayıt dışı ekonominin kimine göre yüzde 30, kimine göre yüzde 50 olduğu tahmin edilen Türkiye'de temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması pek mümkün olamıyor. Niçin mümkün olamıyor? Çünkü ekonomide kayıt dışı yüksek düzeyde olursa toplam vergi gelirlerinin yüzde 70'ini dolaylı vergi olarak düşük gelir grupları ödüyor. Böylece ağır vergi yükü altında ezilen düşük gelir grupları haklarını arayamıyor, özgürlüklerini kullanamıyor.
Onların haklarını aramalarına kazançları yetmiyor çünkü. Tek talepleri düşük gelirleriyle hayatta kalmak oluyor. Dolayısıyla temel hakların güvence altına alınmasının ancak ekonominin kayıt altına alınmasıyla mümkün olabileceğini söyleyebiliriz.
Hemen hatırlatalım hukuk devletlerinde toplam vergi gelirlerinin yüzde 30'unu dolaylı vergiler oluştururken yüzde 70'ini doğrudan vergiler oluşturuyor.
Hatta Başbakan Erdoğan "TÜSİAD üyeleri vergi veriyor ama yeterli değil" diyerek, onları vergi ödemeye çağırmıştı.
Niye anlattık bunları? Anlattık çünkü TÜSİAD, bu ülke ekonomisini kayda alacak yeni ticaret yasasını CHP'ye emir vererek değiştirtti. Böylece yeni yasa yürürlüğe girmeden şirketten ortağın para çekmesi, her şirketin web sitesinde bağımsız denetimden geçmiş bilançosunun yayınlanma şartı gibi şeffaflık ve kayıt içine alma hükümlerini değiştirtti. Bu tespitimiz doğru olmasaydı yeni ticaret yasasında ekonomiyi kayıt altına alan hükümler değiştiğinde, TÜSİAD, Cumhurbaşkanı'na mektup yazıp değişiklikleri imzalamamasını isterdi. Ama yapmadı bunu. İnternette şirketlerin denetlenmiş bilançolarının yayınlanmasını yasaklattı çünkü TÜSİAD.
Neden şeffaf bilanço önemli? Çünkü vatandaş şirket bilançolarını göremiyorsa temel hak ve özgürlüklerine sahip çıkamaz. Hangi şirketin devletten ne aldığını, devlete ne verdiğini bilemez. Anlayacağınız TÜSİAD internette denetlenmiş bilanço yayınlanmasına yasak getirdi. Şimdi internet üzerinden demokrasi gösterisi yapıyor bize. Hiç inandırıcı olmuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA