Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÖRS

Ustaya Saygı Şart

- İş ahlakı olmadan iş kalitesi olmaz.
- 'S' ile başlayan dokuz ilkem var. İşe, emeğe, ustaya saygın olacak. İkincisi, sevgi; seveceksin. Üçüncüsü, sorumluluk; sorumluluk sahibi olacaksın. Samimi olacaksın, yapmacık olmayacaksın. Yani iş bitsin de kaçalım yok, işin bittikten sonra da dükkana sahip çıkacaksın. Sadakat; sadık olacaksın. Bizim meslekte senenin belli dönemlerinde iş fırladığı zaman transfer teklifleri gelir; kanmayacaksın. Sözünün eri olacaksın. Bugün işim var de git, ama yalan konuşma. Sebat edeceksin, sabırlı olacaksın. 'S' ile başlamayan bir de gülümsemek var, ilkelerimin arasında. 'Gülümsemenin sermayesi olmaz; müşteri velinimettir' diye öğretti babam.

- Baklavacılık bir el sanatı. Böyle olun- ca da birden bire on ton sipa- riş gelse bunu hemen ya- pabilme şansı yok. Makine değil ki ça- lıştır, yetiştir.

- Tatlı olur, ama baklava olmaz. Ben tatlıcı değilim, baklavacıyım. Sanatkarlıkla beraber kanaatkarlığı öğrendim; herkes bildiği işi yapsın, hakim olacağın kadar yapacaksın. Burada, Karaköy'de iki ton çıkarabiliyorum; aslan gibi baklava çıkarırım. İkibuçuk tona doğru geliyorum ama üç tonu geçince kalite düşüyor. İyi iş hep kar eder, karın devamlılığı makbuldür. Yani bir anda beş ton yapıp da ardından yüz kilo geri düşmektense, iki ton, iki buçuk ton yapayım, devamlı yapayım.

- Baklavaya benzeyen başka tatlılar da var.
- Baklavanın ana maddesi çok ince açılmış yufka. Kat kat yufkaları kesiyorsunuz baklava oluyor ama oklavaya dürünce, buna dürüm deniyor. Dolama, sarığıburma, şöbiyet, sütlü fındıklı Nuriye tatlısı, kuru baklava, kare baklava, benim ismimi taşıyan Nadir dolama, kuşgözü, saray sarması... Biz 20'ye yakın çeşit satıyoruz. En çok tutulanı şeker ve kalp hastaları için Diyabak, kolesterollüler için de Medibak markasıyla diyet baklavalar.

- Bizim baklavamızı yabancılar nasıl buluyor?
- Japonlardan Hintlilere, Amerikalısı'ndan Araplara kadar pek çok ülke insanına baklava yedirdim. Hepsi çok beğendi; yeter ki şerbeti çok kaynatılıp da boğazı yakmasın. Boğaz yakan baklavayı Türkler dahil hiç kimse sevmiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA