Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÖRS

Ananas Yetiştiren De Var

- Dükkanınızda gördüm; yerli üzüme 5, 6 ay var. Şili üzümü getirmişsiniz. Tropik meyve- ler de gördüm; bunları kimler yiyor?
- Türkiye'de egzotik meyvelerin pazarı giderek büyüyor. Mesela artık bizde de yetiştirilen kivi önlenilemez. Türkiye'ye ilk geldiği zaman biz günde 5, 10 tane satarsak sevinirdik. Şimdi korkunç bir tüketimi var. Keza ananasa da artık insanlar alıştı. Avokadoyu çok yadırgamışlardı. Nasıl yendiğini bilen alıyordu. Şimdi avokado Türkiye'de hem yetiştiriliyor hem de vazgeçilmezler arasında. Ananas için de seralar yapıyoruz.

- Türkiye'de ananas yetiştirilebiliyor mu?
- İhtiyar bir amcamız var; Alanya'da ananas, mango, papaya serası yapmış. Çok az da olsa ürün alıyor ama bu seralarda yetiştirilebilir olduğunu gösteriyor. Bir başka tropik meyve kumquat. Herkese birer saksıda veriyorum, evinde, bahçesinde yaşatıyorlar. İthal edilenler arasında pitaya, rambutan, karambola, lychee, phisalis var. Bizim için restoranlar, oteller çok önemli. Onların menülerinde olmadığı zaman o ürünleri üretme, ithal etme, satma şansımız yok.

- Yabancı şefler ve dış ülkeleri görmüş şef- lerimiz bu yeni ürünleri bizlere tanıttılar. Brokoli de bizim mutfağımızda yoktu şimdi vazgeçilmez.

- Bizim yirmiye yakın yenilebilir ot türümüz var. Örneğin biberiye, tarhun, adaçayı, kırmızı fesleğen, yeşil fesleğen, limonlu fesleğen.. Limon çiçeğimiz var ki Avrupa'da adı melisadır. İki türlü kekiğimiz var; biri batılıların oregano dedikleri, öteki ise normal kekik. Kereviz sapı, rezene, limonotu, kuzukulağı, tarhun, kişniş, daha birçok çeşit var. Bunların yanı sıra 10 civarında da salata türümüz var. Yeşil lollo, palamut yaprağı dediğimiz amorix, kopf salat, bowle salat, polorosso ya da diğer adıyla radicchio, göbek marul, yağlı marul.. Bir de hazır torba içinde hijyenik ortamda yıkanıp kurutulmuş mesclun grubu salata malzemesi var. 13 çeşit ot yer alıyor bunun içinde. Aruba, baronet, nibuna, mizuna gibi ithal malzemelerin yanı sıra kuzukulağı hardal otu gibi yerli otlar da var burada. Paketi açıp, zeytinyağını limonunu döküp yiyorsunuz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA