Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Planlı tatil, plansız sorunları engeller

Tatil için farklı planlarınız olabilir. Aklınızdan ne tür bir tatil geçerse geçsin, hazırlıklı olmak ve planlamak yabancı bir ortamda sizi her an yakalayabilecek olan sorunları bertaraf etmenizi kolaylaştırır

Bahar geldi artık; hâlâ arada yağmur yağıyor olsa da kimse bu gerçeği değiştiremez. Önümüzdeki sıcak yaz günlerinin heyecanı gazete ilanlarına yansımış, baksanıza her birinde boy boy "erken tatil rezervasyonu" ilanları. Yani her şey sanki sizi tatile yollamak için işbirliği içerisinde, artık bu kumpastan kurtulmanın yolu yok gibi. Herkesin tatil deyince aklına gelen farklı; bazıları kumsalda uzanıp dinlenmeyi bazıları sabahlara kadar dans etmeyi planlar. Bir kısmı ise herkesten farklı olarak doğayla baş başa uygarlıktan uzak bir tatilin yolunu gözler, uzak seyahatlerin hayali ile yanıp tutuşur. Aklınızdan ne geçerse geçsin hazırlıklı olmak ve planlamak her an sizi yabancı bir ortamda yakalayacak sorunları bertaraf etmenizi kolaylaştırır. İzcilerin dediği gibi "Hazır olun".

RİSKLER NELER?
Gidilecek yerdeki yaşam ve konaklama şartları ne derece iyi ise ortaya çıkabilecek risk ihtimali nispi olarak azalır. Buna karşın kişideki daha önceden var olan sağlık sorunları mutlaka göz önüne alınmalı. Tatil için büyük şehirlere seyahat edenlerde sorun çıkma olasılığı, konaklama şartlarının kötü olduğu temiz su ve uygun yiyecek bulmanın insanı zorladığı ve gerekli sağlık hizmetlerine ulaşma imkânının bulunmadığı doğa ile baş başa kalınan gezilere çıkanlara göre çok daha az. İkinci durumda hastalıktan korunmak için çok daha ciddi ve sıkı önlemlerin alınması gerekli. Hatta bulaşıcı hastalıkların yaygın olduğu tropik ülkelere seyahat planlanıyorsa belirli aşıları yaptırmak bile gerekebilir. Her şeye her zaman hazır olmak mümkün değil ama planlama işleri kolaylaştırır.

İŞLERİNİZİ PLANLAYIN
Birçoğumuzun çok yoğun bir yaşamı olduğundan bu yüzden tatile çıkmadan önce yapmamız gereken birçok işi son dakikaya bırakırız. Bu ise tam tatile çıkmadan önce sağlıklı ve kuvvetli olmamız gerekirken, bizi bitkin düşürür. Eğer siz de böyle biriyseniz bu sene değişik bir şeyler deneyin. Önünüze bir takvim alın ve yeterli bir süre öncesinden her gün tatil için ne yapacağınızı planlayın. Son dakikada aksaklıklar ya da pürüzler ortaya çıkabilir ama siz yine de işin çoğunu yapmış olacaksınız.

İLAÇLARI GÖZDEN GEÇİRİN
Reçete ile almanız gereken düzenli kullandığınız ilaçlarınız var ise bunların tatilde yetecek miktarda elinizin altında olduğundan emin olun. Hayati önem taşıyan ilaçlarınızı, bavulunuzun kaybolabileceğini göz önünde bulundurarak yanınızda taşıyın. Eğer yabancı bir ülkeye seyahat ediyorsanız bunun yanında başka önlemler de almanız gerekir. İlaçlarınızı kendi orijinal şişelerinde taşıyın. İlaç listenizdeki ilaçların yanına içindeki etken maddenin adı olan jenerik isimlerini de yazmayı unutmayın. Çünkü aynı ilaçların isimleri farklı ülkelerde farklı olabilir. Eğer jenerik isimleri bilmiyorsanız doktorunuzdan ya da eczacınızdan öğrenebilirsiniz. Eğer şüpheleniyorsanız, reçete ile kullandığınız ilacın gideceğiniz ülkede yasadışı narkotik ilaç grubuna girip girmediğini bu ülkenin konsolosluğu vasıtası ile kontrol edin. Daha önceden geçirdiğiniz ciddi bir hastalığınız varsa doktorunuzdan bu durumu diğer doktorlara açıklayan bir mektup taşıyın.

SİGORTALARI YAPTIRIN
Sosyal güvenlik kartınızı, kurum kimliğinizi ya da özel sağlık sigortanız var ise bunun belgelerini yanınıza almayı unutmayın. Başka bir ülkeye gidiyorsanız mutlaka bu ülkeyi de kapsayan bir seyahat ve sağlık sigortası yaptırın. Bu sigorta oradaki hastane ve bakım masraflarınızı, yakınlarınızın masraflarını ve gerekirse hava yolu ile ülkeye transferinizi karşılamalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA