X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ekmekte büyük dönüşüm
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ekmekte büyük dönüşüm

  • Giriş Tarihi: 10.7.2013

1 Temmuz'da Türk Gıda Kodeksi'nde yapılan değişiklikle cumhuriyet tarihinde ilk kez yenilenen Buğday Unu Tebliği sayesinde, yemlik buğdayı artık insanlar değil yalnızca hayvanlar tüketiyor

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde yaptığı değişiklikle yenilenen Buğday Unu Tebliği, 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girdi. Ekmeklerin hiçbir katkı maddesi eklenmeden sadece un, tuz, su ve mayadan üretimine başlanırken, söz konusu düzenleme ramazan pideleri ve bazlamalar için de geçerli oldu. Yeni düzenlemeyle tezgahlardaki yerini alan ekmek ve pidelerle ilgili düşüncelerini dile getiren Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, "Halk Ekmek olarak yıllarca doğal ekmek üretimini savunduk, katkı maddesine karşıydık. 2006'dan bu yana tam buğday ekmeği üreten bir kurum olarak yeni değişikliklerin insan sağlığı için çok önemli olduğunu vurguluyoruz. Ayrıca laboratuar sayısı artırılarak un fabrikaları da yetkili kurumlar tarafından mutlaka denetlenmeli" diye konuştu.

"HAYVANLAR TÜKETECEK"
Yapılan değişikliklerin sağlık açısından olumlu sonuçlar doğuracağını ifade eden Ankara Fırıncılar Odası Başkanı Gürsel Alnıaçık ise önceden ekmek ve pidelerin yapımında yemlik buğdayın da kullanıldığını dile getirti. Alnıaçık "Önceden ekmek ve pidelerin içine fırınlarda enzimler ve C vitamini katılıyordu. Ancak bunlar fırınlardan tamamen kaldırıldı. Kimyasal ürünler artık kullanılmıyor. Sadece su, tuz ve maya kullanılıyor. Kısacası Türk Gıda Kodeksi'ne eklenen son tebliğle, cumhuriyet tarihinden bu yana insanların bilmeden de olsa tükettiği yemlik buğday ekmeklerin içinden çıkarıldı. Yemlik buğdayı artık sadece hayvanlar tüketiyor, insanlar değil. Zaten vatandaş yeni ekmekteki kaliteyi anladı ve sevdi" görüşünü dile getirdi.

EKMEK ARINIYOR

Yeni üretilecek ekmekte lif, protein ve faydalı yağların oranının yükseleceğini, nişasta oranının ise azalacağını anlatan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Erhan Özmen de, 200 gram ekmek tüketildiğinde birçok besin kaynağının bir arada alınmış olacağını vurguladı. TUBİTAK ve Hacettepe Üniversitesi'nin de bu analizleri doğruladığını kaydeden Özmen "Yeni ekmekten günde 200 gram tüketildiğinde, ortalama olarak bir insan için gerekli olan enerjinin yüzde 35'i, proteinin yüzde 25'i, B1 vitamininin yüzde 66'sı, lif ihtiyacının yüzde 55'i karşılanmış olacak. Aynı zamanda, magnezyum, potasyum, sodyum, A vitamini, E vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B6 vitamini, Niasin, Bakır, Çinko, Demir ve Fosfat gibi bir insanın en önemli yaşamsal besin kaynakları, ekmek tüketilirken alınacak. Kısaca artık ekmek tüm katkı maddelerden arındırılmış gerçek bir besin kaynağı olarak tüketilecek" dedi.

EKMEKTE NELER DEĞİŞTİ?
Ekmek genelgesi ile ekmek artık eskiden olduğu gibi un, su, tuz ve mayadan oluşacak.
Ekmekte kullanılan kepek oranı en az yüzde 65, en çok yüzde 80'e çıkarıldı.
Ekmekte kullanılan tuz oranı1.70'den 1.50'ye düştü.
Ekmek genelgesine uymayanlara 13 bin TL para cezası uygulanacak.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.