Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

'Scott Piri gitti biz de tükendik'

SABAH Spor Servisi, 28 Ekim Salı günü Galatasaraylı oyuncularla ilgili, "Sürantreneyiz" başlığıyla manşetten ilginç bir haber verdi... Bilimsel bilgiler doğrultusunda "Sürantrene" olmak, sporda çok fazla duyduğumuz bir vaka değil... Şartlar bir sporcunun nasıl çalışması ve çalıştırılması yönünde her türlü imkanı sağlıyor.
Galatasaraylı futbolcular sürekli kondisyon çalışması yaptıran Prandelli için, "Maraton koşacak kadar kondisyona sahibiz. Ama sahada dökülüyoruz. Biz toptan daha fazla koşuyoruz. Topu özledik. Çok koşmaktan sürantrene olduk" diye şikayette bulunmuşlar...
Galatasaraylı oyuncuların "Maraton" koşacak kadar kondisyon yüklemesine tabi tutulması, Prandelli'nin eseri gibi görünse de bu talimat bence Mancini'nin bıraktığı rapordur. Çünkü Roberto Mancini, 6 Ekim 2013 tarihinde deplasmandaki ilk maçında 2-1 kaybettikleri Akhisar karşılamasından sonra takımın fizik gücünden şikayet etmişti. Mancini'nin eski başkan Ünal Aysal'a, "Bu takım sezon başı iyi çalışmamış. Oyuncuların fizik gücü yerlerde sürünüyor. Bu takımı ancak devre arası toparlayabilirim" dediğini biliyorum.. Bunu Aysal bizzat bana locasında anlattı.

PİRİ GİTTİ, TAKIM BİTTİ

Mancini giderken bıraktığı raporda vatandaşı Prandelli'ye "Bu takımı çok çalıştır" demiş olacak ki; takıma fizik kondisyon yüklerken Prandelli "Kaş yaparken, göz çıkarmak" durumuna düşmüş.
Sürantrane olayının derinliğini araştırmak istedim. İlginç bir bilgiye sahip oldum; Prandelli'nin aşırı yüklemelerinden rahatsız olan ve sık adale sakatlığı yaşamaya başlayan oyuncular, "Scott Piri gitti biz bittik" diyorlarmış..
Performans uzmanı Amerikalı Scott Piri'yi 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan tanıyoruz. Scott Piri o dönem Fatih Terim'in isteğiyle Milli Takım'a getirilmişti.
Terim, Galatasaray"ın başına geçtikten sonra Aralık ayında Scott Piri'yi uzun uğraşlardan ve aşırı ısrarlardan sonra Florya'ya getirmişti. Scott Piri bir geldi, pir geldi. Galatasaraylı futbolcuları yaşlarına, mevkilerine ve kas yapılarına göre özel çalıştırdı. Scott Piri sayesinde Galatasaray ligde iki yıl şampiyon olurken ve Devler Ligi'nde çeyrek final oynarken durmayan, koşan, mücadele eden güçlü, kuvvetli ve hızlı bir takım olarak ön plana çıktı.
Galatasaray'daki fizik güç kalitesinin perde arkasındaki kahramanı Scott Piri"ydi.
İdmanlardan 2 saat önce salona giden Piri, eksiği bulunan oyuncuları özel olarak çalıştırıyordu.
İşte; Scott Piri'nin Galatasaray için hazırladığı sihirli program:
1- Mevkilerine ve yaşlarına göre her oyuncuya ayrı bir program hazırlamak.
2- Sakatlıktan çıkan oyuncuları yaşadığı sakatlıklara göre özel programlara tabi tutmak.
3- Genç futbolculara dayanıklılık ve çabukluk idmanları yaptırırken yaşlı oyunculara esneklik çalışmaları yaptırmak.
4- Kondisyon sorunu bulunan oyuncuları iki saat önce spor salonunda özel seansa alıp, çalıştırmak.
Futbolcuların sevgisini kazanan ve çevresine pozitif enerji saçan Scott Piri, uygulanması zor hareketleri bile sempatikliği sayesinde futbolculara rahatlıkla yaptırıyordu.

BAŞ SORUMLU DROGBA
Scott Piri gitti, Galatasaraylı oyuncular da fiziksel güç olarak tökezledi.
Terim sonrası bu ayrılığın mimarı "Kendi ekibimle çalışacağım" diyen Mancini görünse de baş sorumlusu Didier Drogba'dır.. Geçen sezon başı Londra'da yapılan kampta Drogba, Scott Piri için "Beden eğitimi hocası, lise öğretmeni gibi. Londra Olimpiyatları bitti, biz hala koşuyoruz. Olimpiyatlara mı katılacağız?" şeklinde şikayette bulunmuştu. Terim gidip, Mancini gelince Aysal'ın yüz verdiği Drogba yönetime, "Bizim için yeterli değil" değil diyerek şikayet ederek Amerikalı performans uzmanının gidişine etken olmuştu..
İki yıldır şampiyon olan Galatasaray'ın fiziksel performansının analizini yapamayan Aysal ve yönetimi kör gözüne parmak sokar gibi bir kararla Scott Piri'nin gidişine yeşil ışık yaktı. Terim nefreti Aysal'ın gözünü o kadar kör etmişti ki; onun getirdiği adamlara dayanabilecek durumu yoktu.
Çalışmayı sevmeyen İstanbul'da "Gece kuşu" olan zampara Drogba'nın "Çok koşuyoruz" diyerek şikayet ettiği
Scott Piri'nin Galatasaray'ı iki yıl içinde hiç "Sürantrene" olmadı.
Florya'ya yeniden adım atan ve farklılığını ortaya koyacağına inandığım değerli insan Ali Dürüst ile Abdurrahim Albayrak'ın öncelikli hedefi Prandelli'ye Türk yardımcı getirmek yerine Amerikalı Scott Piri'yi yeniden Florya'ya getirmek olmalıdır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA