Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Gerçek Galatasaraylı, Manchester'ı destekler

İstanbulspor maçında G.Saraylı seyirciler, bugün oynanacak Manchester United-F.Bahçe maçına atfen, üstünde 'Go Rooney' yazan bir pankart açmışlar. Rooney'nin Kanarya'ya gol atmasını istiyorlar.
Bu dövize bazı Cimbomlu arkadaşlarım kızdı. "Hiç olur mu öyle şey... Avrupalılar'la oynarken, aramızdaki çekişmeyi bir yana bırakıp, Türk takımını destekleriz" dediler.
Yaklaşım meselesi: Eğer milliyetçiyseniz... Zihninizde "Biz Türkler ve Hıristiyan Avrupalılar" filan gibi kategoriler dolaşıyorsa... 'Go Rooney' pankartından hoşlanmazsınız.
Tabii olaya farklı bir açıdan da bakılabilir. 'FB-GS ezeli rekabeti'ni hayatın her alanına yayabilir... Renk aşkını ve çekişmesini ulusal kimliğin ötesine taşıyabilirsiniz.
Bu tartışma beni 10 yıl öncesine götürdü. 1993/94 sezonu. G.Saray-Monaco maçı yaklaşmakta. Sabah'ın İkitelli'deki binasındayız. Ben o sıralar 'fırlama' yazılarıyla dikkati çeken Esquire dergisini yönetiyordum.
Hasta Fenerli, Sabah yazarı Cengiz Çandar'ın odasına gittim. "Cengiz abi" dedim, "yani şimdi bütün Fenerliler, Cimbom'u mu desteklemeli?"
Cengiz abi bir köpürdü! "Olur mu öyle şey. Gidin Avrupa'ya görün. Herkes olaya kulüp rekabeti açısından bakar. Mesela Real Madrid, Liverpool ile oynarken, Barcelona taraftarı İngilizler'e arka çıkar."
"Peki bizim dergiye bu fikri işleyen bir makale yazar mısın?" Cengiz abi sadece yazmakla kalmadı, sarı lacivertli kravatıyla poz da verdi. Biz de başlığı patlattık: "Gerçek Fenerli, Monaco'yu destekler."
Tabii dergi çıkınca ortalık birbirine girdi. Çünkü o güne dek medyada böyle aykırı laflar pek göze çarpmıyordu. Her şey klasik milliyetçilik çerçevesinde değerlendiriliyordu.
Hiç unutmam: Cengiz Çandar'a en büyük tepki, bir başka fanatik Fenerli olan Bedri Baykam'dan geldi. Baykam ertesi sayıda uzun bir yazıyla Çandar'a cevap vermişti.

***
Dolayısıyla bu yaklaşımın öncülerinden biri olarak G.Saraylı arkadaşlarımın Manchester'ı desteklemesini hiç garipsemiyorum.
Çok sayıda G.Saray taraftarının, bu gece TV'nin karşısına geçip, bira ve çerez eşliğinde Manchester'ın atacağı golleri bekleyeceğini biliyorum.
Eh, sarı lacivertli futbolcular adam olsun da; heyecandan kızaran o suratları, hasetten morartmayı bilsin!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA