Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Tabi olma, tabii ol!

Eveeet, şimdi gelin bakayım buraya! Geçen gün, "Öğretmen olmuş ama ' tabii' yazması gerekirken, ' tabi' yazıyor... Kendi bilmiyor, öğrencisine nasıl öğretecek" dedim.
' Tabi'nin iki anlamı var: 1) Birinin emri ya da hâkimiyeti altında olan. Birine ya da bir şeye, mesela bir kanuna uyan. 'Tabi'nin diğer anlamı ise artık kullanılmıyor: 2) Kitap basan ya da bastıran kişi, yayıncı, editör.
' Tabii' ise ' tabiatla ilgili olan', ' normal', ' olağan', ' alışılmış olan', ' akla ve mantığa uygun', ' elbette', ' bozulmamış' demek.
Özetle, 'tabii' ile 'tabi' tamamen farklı iki kelimedir. Tabii yerine tabi kullanılmaz.
Hemen mesaj yağdı: 'Kullanılır!' Kaynak? Türk Dil Kurumu Sözlüğü. Evet, gerçekten de TDK Sözlüğü, 'tabi'ye bir anlam daha katmış. 'Tabii' yerine kullanılır, diyor.
Tam bir saçmalık!
Tam bir uydurmaca!
Gelin başka kaynaklara bakalım:
1) Dil Derneği'nin sözlüğünde böyle bir şey yok! 2) Ali Püsküllüoğlu'nun 'Türkçe Sözlük'ünde yok! 3) 'Kubbealtı Lügatı'nda yok! 4) Mustafa Nihat Özön'ün 'OsmanlıcaTürkçe Sözlük'ünde yok! 5) Redhouse Türkçeİngilizce Sözlük'te yok! 6) Meydan Larousse Ansiklopedisi'nde yok! 7) Necmiye Alpay'ın 'Türkçe Sorunları Kılavuzu'nda yok!
Yok! Yok! Yok!
Sadece TDK Sözlüğü'nü hazırlayanlardan bir
şaşkın, 'tabi'nin, 'tabii' yerine kullanılabileceğini yazmış. Halt etmiş! Kullanılmaz!
Başlıkta örneğini verdim:
" Bağımlı hale gel, bağlı kal " anlamında, " Tabi ol " dersiniz... " Doğal, kendin gibi davran " anlamında ise " Tabii ol " denir.
Öğretmen olmuşlar ama bu basit ayrımı daha bilmiyorlar. Hadi onu geçtik; yanlışta ısrar ediyor, hatalı yazım biçimini savunuyorlar.
Not: Tabii ki " TDK Sözlüğü'nden yararlanmayın " demiyorum, sadece ona 'tabi' olmayın!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA