Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

1982 Anayasası'na anarşist bir bakış

Prof. Ergun Özbudun, "Türkiye'de sabah akşam anayasa tartışılıyor; hiçbir sağlıklı demokraside anayasa bu kadar tartışılmaz" diyor. Hoca haklı tabii: Demokrasimiz "sağlıklı" olsa...
1) Anayasayı siviller yapar, siviller oylar, bu sayede fazla tartışma çıkmaz. Biz 1924'ten beri kendi anayasasını yapamamış bir halkız. Yeniçeriler yapıyor anayasaları.
2) Yeniçeriler yaptığı için de çok ayrıntılı oluyor. Mesela 1982 Anayasası'nda ormanlarla ilgili maddeler var. Orman elbette önemli bir konu ama yasa yetmiyor mu; anayasada ne işi var?
3) Anayasa bu kadar ayrıntıya girince, değişen topluma "yukarıdan" bakamaz oluyor. Anayasa maddeleri sıradan yasalar haline geliyor. Sıkça değiştirilmeleri gerekiyor. Bu da tartışmaya yol açıyor.
4) Yeniçeriler öyle maddeler koyuyor ki biçilen elbise kısa sürede topluma dar geliyor. Ama sistemden nemalanan bürokrasi ve siyasi hempaları, anayasanın değiştirilmesini engellemeye çalışıyor. Sonuç yine tartışma.
Bizim aslında kısa bir anayasa yapmamız gerek. Ama şimdilik bu mümkün değil.
O halde yasa statüsüne inmiş 1982 Anayasası'nı her fırsatta değiştirmeliyiz. "Anayasa oyuncak değil" filan diyorlar ya... Tam tersine; oyuncak etmeliyiz onu!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA