Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Mehmetçik'te ısrar "Türkiye büyük oynamasın" demektir

Askerlik süresiyle ilgili bir noktaya değinmek isterim. Eski Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, bu konuyla ilgili açıklama yaparken, "Ordunun belkemiğini Mehmetçik oluşturuyor" demişti.
Bu cümle vahim bir durumun itirafıdır. Çünkü Mehmetçik tipik olarak piyadedir.
Piyadelerin başrolü oynadıkları son harp, 100 yıl önce yapıldı: Birinci Dünya Savaşı (1914-1918).
II. Dünya Savaşı ise tank ve uçak savaşı oldu. Avrupa ve Afrika muharebelerinde tank, İngiltere muharebesinde ise uçak öne çıktı.
Bugün dijital savaş çağındayız: Füzeler, insansız araçlar, uydu kontrollü silahlar...
Elbette ordu belli bir alana egemen olduktan sonra, o bölgedeki "temizliği" piyade yapar: Bu bakımdan piyadeye her zaman ihtiyaç olacak.
Ama onun dışında piyade ile savaş kazanılamaz!
Eğer, Başbuğ'un dediği gibi bizim ordunun belkemiğini Mehmetçik, yani piyade meydana getiriyorsa... Geçmiş olsun!
Not: Tabii Başbuğ'un bunları bilmemesi imkânsız. Konuşması, övülmeyi pek seven halkımıza karşı bir popülist propagandadan ibaretti.
Neyse... Kıssadan hisse:

1)
Türkiye'nin uluslararası siyasetini Hükümet belirler, asker o "konsepte" göre plan yapar, ihtiyaçları saptar. (Şimdiye kadar tersi oldu, siyaset, güvenliğe yani askere tabiydi.)
2) Ordunun asker mevcudu azaltılmalı, ileri teknolojiyle donatılmış, ateş gücü yüksek hızlı birimlere ağırlık verilmeli. Çünkü faraza "uzak" bir "komşumuzun" yardımına koşmak gerekirse, bunu piyadeyle yapamayız.
Mehmetçik'te, yani piyadede ısrar, "Türkiye büyük oynamasın" anlamına gelir.
3) Mevcudun azaltılması, orduya daha az para harcanacağı anlamına gelmez. Teknolojiye yatırım pahalıdır. Pamuk eller cebe!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA