Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Alternatif otopark

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki park alanlarını organize eden İSPARK, yeni yılda 8 adet "otomatik otopark" yapmaya karar vermiş. (CHA'nın haberi.)
Alman Volkswagen firmasının Wolfsburg tesislerindeki iki otoparktan örnek vererek taa yedi yıl önce değinmiştim bu alternatife. (7 Kasım 2005)
Ben "asansörlü" demiştim, haberde "otomatik" kelimesi kullanılmış. 8-10 katlı apartman yüksekliğinde bir silindir düşünün. Çelikten yapılma ve dışı cam kaplı. Ortası boş.
Siz sadece aracınızla giriş katına geliyorsunuz. Bilgisayarın yönettiği robot asansör, aracınızı alttan alıp, faraza 7'nci kattaki boş yere yerleştiriyor. Döndüğünüzde de oradan alıp önünüze indiriyor.
Bu tür otoparkın avantajı mekândan ve zamandan tasarruf etmesi. Eski tip otoparkın 100 araç alabildiği alana, bunlar 150 araç sığdırıyor. Üstelik nispeten dar yerlere inşa edilebiliyor.
"Araç silosu" da denilen bu otoparklar, estetik olarak çekici: Silindirin çevresi cam olduğu için renkli otomobiller hoş bir görüntü oluşturuyor. Özellikle de geceleri aydınlatıldığında...
Not: İşte iki dezavantajı... 1) Otomatik asansör bozulursa, aracınızı almak için birkaç saat beklemeniz gerekebilir. 2) Torbaları bagaja bırakıp, alışverişe devam etmek istediğinizde, aracı indirip kaldırmak için ek ücret isteyebilirler.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA