Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

CHP ve MHP 2007'de kalmış

Dün CHP ile MHP'nin, Köşk seçiminin değişen mahiyetini kavrayamadığını yazdım. Nedir değişen? Eskiden, cumhurbaşkanları, askeriyenin de devrede olduğu bir süreçte seçilirdi. Çankaya'ya kimin çıkacağı, Meclis'teki sayısal dengeyle ve ordunun o günlerdeki pozisyonuyla ilgili bir meseleydi.
Ancak 2007'deki Anayasa değişikliğiyle ortaya farklı bir denklem çıktı. Meclis ve Asker, devre dışı kaldı. Onun yerini Partiler ve Halk aldı.
Şu anda Türk usulü bir Başkanlık Sistemine doğru gitmekteyiz. "Türk usulü" diyorum, çünkü ne tür bir sistem olacağı, mesela ABD'ye mi, yoksa Fransa'ya mı benzeyeceği belli değil.
Öte yandan çatı adayı olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu gösterecek olan CHP ile MHP sanki ortada böyle bir gerçek yokmuş, Köşk seçimi değişmemiş gibi davranıyor.
Olayı bu açıdan izleyen iktisat hocası arkadaşım, meseleyi çok iyi özetleyen bir mesaj gönderdi. Sizin de bilmenizi isterim:
"Muhalefet bu seçimin tıpkı yerel seçimler gibi, tıpkı milletvekili seçimleri gibi, esasta siyasi bir seçim olduğunu ve seçimin siyasi bir platformda cereyan edeceğini anlamamış görünüyor.
"Üstelik bu aymaz CHP, Türkiye halkının da siyasi bir seçim beklediğini ve bu temelde oyunu kullanacağını anlamamış! 10 Ağustos'ta halk bir kişiyi, bir kişiliği değil, iktidarın bir parçasını seçiyor olacak ve bunu bile bile yapacak. Adaylardan da bunu bekleyecek."
"En vahimi, muhalefetin bu durumu inkâr etmesi ve siyasetin doğasında olan 'her şeyi kapsama' eğilimini reddetmiş olması. Ama nafile. Sözüm ona siyasetin dışına itmeye çalıştığın şey gelir yine siyaset olarak senin kapını çalar. Ve bunu halk yapar. Seçimin sonucu şimdiden belli... 24 Ağustos'a gerek kalmayacak."
Bir siyasetçiye yapılacak en ağır eleştiri, ona "aymaz" demek olmalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA