Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Zırva tevil götürmez ama kafaları karıştırabilir...

En özlü sözlerden biri "Zırva tevil götürmez" şeklinde değil midir? Düşünün ki Türkiye'nin merkez medyasının önemli gazetesi Hürriyet'te "Ezber bozuyorum" diyerek "Birlikte yaşamak zorunda mıyız" sorusunu gündeme getireceksiniz.
Sonra "Haydi gelin ağzımızı alıştırmak için hep birlikte soralım" diyecek ve soracaksınız: "
- Türklerle Kürtler birlikte yaşamak zorunda mıdır?"
Bu yaklaşımınızı eleştirenlere de kızacak ve şöyle diyeceksiniz:
"- Bana laf yetiştirmeye, yazımın altında abuk sabuk derin ilişkiler aramaya çalışan güya aydınların gözümde zerre kadar önemi yok."
Gerçekten zırva tevil götürmüyor.
Burada sorun "Ezber bozumu" ile "Ülkenin bütünlüğünün bozumu"nu karıştıranların kimi temsil ettikleri noktasında kilitleniyor.
Devlet ve siyaset olarak "Kürt Realitesi" ni "Bölücü terör"den soyutlamak için her çeşit yolu deneyeceksiniz.
Sonunda "Siyasi temsil" ve "Kültürel kimliğin tanınması"na kadar getirilecek bu arayışlar.
Demokratikleşme çerçevesinde önemli adımlar atılacak.

Irkçı ezber bozumu

Derken bir gün biri çıkacak ve bölücü terörün eylemlerini bu realiteye kaynaklayıp "Sizinle birlikte yaşamaya mecbur muyuz" diye ayrılıkçı bir ortama çanak tutacak.
Üstelik bunu bir ırkçı fraksiyon organında veya ROJ TV'de değil, neticede toplumdaki yerleşik değerlerin temsilcisi olduğu kabul edilmiş bir kitle gazetesinde yapacak.
Eski Yugoslavya'da bunu gündeme getirenler, sonunda ülkeyi nerelere sürüklediler.
Gerçekten zırva tevil götürmez.
Ama zırva "Ezber bozmak" diye sunulduğu zaman, kavram kargaşasına yol açar.
Bunu da "Bu ülkede demokrat olmak bir avuç güya liberalin tekelinde değil" diyerek kendinden menkul demokratlığını "Ayrılıkçılık" biçiminde sunduğun zaman, kavram kargaşası, kafa karışıklığı ile birleşir.

Irkçı demokratlar

Ortaya "Irkçı demokratlar" diye yeni bir siyasal kesim çıkmaz mı?
Söylenmek istenenin ne olduğunu ve bunu okuyanların ne anladıklarını Zaman'daki Mümtaz'er Türköne'nin yorumundan anlamak mümkündür.
Bazı bölümleri aktarayım:
"- Bu sözün ne kadar ırkçı olduğunu, anlamsızlığı ile kanıtlamak mümkün. Irkçılık ele avuca gelen bir mantık içermez; sadece önyargıları, kini-nefreti kusar. 'Türklerle Kürtler birlikte yaşamak zorunda mıdır?' sorusuna, PKK'lılarla beraber 'hayır değildir' cevabını verseniz kaç yazar? Ayrı yaşamak mümkün mü? Ankara'nın batısında yaşayan Kürtleri ne yapacaksınız? Tek tek tespit edip Güneydoğu'ya mı göndereceksiniz? Akıl ve izan içinde bir cevap bulabilir misiniz? Mümkün olmayan bir şey neden önerilir? Irkçı kibri tatmin etmek, başkalarını aşağılamak için değil mi?
- Şayet bir insanın, doğduğu anda annesinden babasından tevarüs ettiği özelliklerden dolayı (buna içine doğduğu kültür çevresi de dahildir) o insan hakkında bir hüküm tesis ediyorsanız, onu hak kaybına uğratıyorsanız, aşağı bir yere yerleştiriyorsanız bunun adı ırkçılıktır. 'Senin etnik kökenin, benim seninle yaşamamı mümkün kılmıyor' demek firesiz, kılçıksız bir ırkçı saçmalıktır. Bunu söyleyen de ırkçıdır."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA