Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Akıllı adamlar basın patronluğuna heves eder mi?

Akıllı adamların öğütleri de akıl dolu oluyor...
Dünyanın en zengin adamları listesinde hep ön sırada yer alan yatırımcı Warren Buffett'in öğütleri dolaşıyor siberyada...
Bu öğütleri aktarayım...
- Asla tek gelir kaynağına bağımlı olmayın. Mutlaka ikinci bir kaynağa da yatırım yapın.
- İhtiyacınız olmayan şeyleri satın aldığınız takdirde gelecekte ihtiyacınız olan şeyleri satmak zorunda kalırsınız.
- Harcama yaptıktan sonra geri kalan parayı tasarruf etmeyin, tasarruf ettikten sonra kalan parayla harcama yapın.
- Nehrin ne kadar derin olduğunu iki ayağınızı sokarak anlamaya çalışmayın.
- Bütün yumurtaları tek sepete koymayın.
- Dürüstlük çok pahalı bir armağandır, ucuz insanlardan bu hediyenin gelmesini beklemeyin.

Akıllılık ve akılsızlık

Görüldüğü gibi gerçekten akıllıca öğütler bunlar. Bu kadar akıllı bir adam akılsızca işler yapabilir mi?
Mesela işleri tıkır tıkır gider ve dudak uçuklatacak ölçüde paralar kazanırken, gidip gazete patronu olmaya heves eder mi?
Gerçi gazete patronu olmak bu işe yeni girenlere tarifsiz hazlar verebilir.
Mesela ancak yazılarından tanıdığınız ve karşılaştığınız zaman kendinizi tanıtarak söze girdiğiniz isimler, bir anda sizin maaşlı elemanlarınız olur.
Düne kadar "Ya beni de yazılarına konu edip eleştirirse" diye ürktüğünüz isimlerin yazıları işlerinizin akışına zarar verdiğinde, gazetenin yayın yönetmenine "Kes bunun yazılarını" diyebilmek imkânına sahip olursunuz.
Gazetenin yayınlarına hakim olamadığınız zaman da, bir müşteri bulup satarsınız gazeteyi... Ama bu arada isminizin başına "Basın patronu" sıfatı da eklenmiş olur.

Satış yöntemleri

Geçmişte basın patronluğundan bunalan bir sermaye sahibinin gazetesini satacağı kimseyi bulamayınca o günkü iktidarın çok aleyhindeki manşetleri attırdığına tanık olmuştuk. Sonunda o günkü iktidarın başbakanı bu gazeteyi yakın bulduğu bir işadamına satın aldırarak aleyhindeki manşetleri kestirdi. Yani işleri yolunda ve aklı başında bir girişimcinin gazete patronu olmayı da düşünmesi çok akıllıca değildir.
Elde edilecek manevi hazlar karşısında, eğer basının gücünü paraya çevirmek yeteneği yoksa gazete patronluğu sayısız maddi sorunlar yaratabilir.

Buffett'in aklı

Ama belki bunlar sadece bu coğrafyaya özgü sorunlarıdır gazete patronluğunun.
Yazının başında öğütlerine yer verdiğim gerçekten akıllı girişimci Warren Buffett'in yatırım şirketi "Berkshire Hathaway"ın, 142 milyon dolar ödeyerek ve 400 milyon dolar kredi açarak "Media General" yayın kuruluşundan 63 tane gazeteyi satın aldığını okuyunca "Acaba Buffett'in aklı konusunda yanıldım mı" diye düşündüm.
Şimdi merak içindeyim. Bu 63 gazete Obama'yı eleştiren yayınlar yaparlarsa Buffett nasıl davranacak?
Acaba Obama'yı arayıp "Ben bunlara hakim olamıyorum, bunları satabileceğim bir müşteri bul" der mi? Acaba Obama da "Bunları alırken bana mı sordun" cevabı verir mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA