Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Değişimi takvimlerdeki sayılardan aramayın

Sabah kalktığınızda takvim yapraklarındaki sayıların tümden değişmiş olması, sizin yaşamınızda da yepyeni bir dönemin başladığını göstermez ki... "Yılbaşında sigarayı bırakacağım" ya da "1 Ocak'ta diyete başlayıp zayıflayacağım" benzeri kendi kendinize verilen sözler, genellikle tutulmaz.
Çünkü değişenler sadece takvimdeki sayılardır. Siz eski huylarınız ve alışkanlıklarınızla, yine "Siz" olarak kalırsınız.

Büyük değişim
Ancak bir başka gerçek daha var...
Takvimlerdeki sayılarla birlikte değişmeseniz de bir büyük değişim sizi de, içinde bulunduğunuz toplumu da inanılmaz boyutlarda değiştirir.
Nazizm'in beşiği Almanya'nın ya da faşizmin doğum evi İtalya'nın demokrasinin simgesi ülkeler olması, Demir Perde ülkelerinin tümden Avrupa Birliği'ne üye olmaları, önce Mihver Devletleri'nin yenilmelerine sonra da Sovyet komünizminin çökmesine bağlı değil midir? Birinci Dünya Savaşı'nın tüm yenik monarşilerinin ve bu arada Türkiye'nin de Cumhuriyet olmaları böyle değil midir?

Hayırlı yenilgiler
Bu durum bir anlamda "Yenilgi"nin bazen hayırlı sonuçlar doğuracağı anlamına gelmez mi? Yani bir Alman için demokrasi, Hitler tarafından yönetilmekten daha hayırlı değil midir?
Bir de köylülükten kentliliğe geçişin getirdiği davranış değişiklikleri vardır. Rahmetli Adnan Kahveci'nin anlattığı bir fıkrayı hep hatırlarım...

Organizasyon meselesi
2'nci Dünya Savaşı'nda bir Yugoslav köyünü işgal eden Nazi generali, karargâhını o köyün hanına kurmuş. İlk gece ihtiyaç gidermek için tuvalet arayıp bulamayınca, hancıya sormuş. Hancı da generale "Beni takip edin" diyerek onu bir tarlanın ortasına kadar götürmüş ve "Biz köylüyüz, bizde tuvalet yoktur. Buraya yani tarlaya edeceksiniz" demiş. General çok kızmış, "Sizde hiç organizasyon yok" diye bağırmış. Yugoslav köylü bunun üzerine gülmüş, "Bizde organizasyon olsaydı, ben senin tarlana ederdim zaten" demiş.
Şimdi ne Yugoslavya var, ne de Nazi generaller kaldı... O köye şimdi giden Alman turistler de muhtemelen o köyde de tuvalet buluyorlardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA