Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKUR TEMSİLCİSİ OKUR TEMSİLCİSİ - YAVUZ BAYDAR

Cenaze haberleri

Başbakan ağlayan ve feryat edenlerin görüntülerinin yazılı-görsel medyada vermekten kaçınılmasını isterken, bir okur veya izleyici olarak haklı mı? Terör olaylarıyla ilgili haberciliğin yumuşak karnı serinkanlı dili terk edip başlıklara tepkisel/tavırlı ifadeler koyarak duygu sömürüsü yapmak kadar, cenaze haberlerini alabildiğince büyütmektir. SABAH da dahil, yazılı basının bu konuda geçen hafta iyi bir sınav verdiği söylenemez.
Neden?
Açılım bir anlam taşıyorsa,medyanın halkta güveni taze tutması gerekir. Türkler ile Kürtler, medyanın kendileri ile ilgili, tek bir tarafı kayırmayan, acılarda ayrımcılık yapmayan; tüm toplumun ortak acılarına ayna tutan bir tutum sergilemesini bekler.
Etnik zeminde terör üreten süreçlerde basın için en tehlikeli tavır, bir etnik tarafla özdeşleşmektir.
Bu nedenle, ulusal basın ve TV kanalları, hem Türklerin hem Kürtlerin (terör ortamından çıkış ve onu üreten dertlere çare bekleyen sessiz çoğunlukların) güvenini kazanmalı; haberciliğini buna göre hizalamalıdır.
Terör haberlerinde sansasyon ve sömürüye en açık alan cenazelerdir.
Bunlar ille de verilecekse (her ölenin cenazesi normalde kaldırıldığına ve arkadan keder yaşandığına göre, bunlarda haber değeri yok veya düşüktür), ölüm üzerinden insanların duyguları suiistimal edilmeden, "tasarruflu" tercihlerle verilmelidir.
Çatışan taraflar ve aşırı uçlar cenazelerin propaganda fırsatı olduğunu bilerek medyayı kullanmaktadır. Bir "son görev"in kutuplaşmayı besleyen siyasi bir gösteriye dönüşme riski hatırdan çıkarılmamamalıdır.
Cenaze, ailenin "özeli"dir; ölene son görevin yapıldığı bir kutsal törendir. Medya cami avlularına girerken ailelerden izin almalı, onları acılı anlarında kendileriyle baş başa bırakmalıdır. Tabutlara sarılıp ağlaşan insan, hele çocuk görüntüleri gazete sayfalarına, ekranlara taşınmamalıdır. İspanya ve İngiltere medyası terör kurbanlarında en çok ölülerin anısına ve ailelerin matemine özen göstermiştir.
Cenaze törenlerinden canlı yayın yapılmamalıdır.
Bir "taraf"ın cenaze törenlerini ve yaslı ana-babaları haber yapıp öteki "taraf"ın cenazelerini ve yaslı ana-babalarını haber yapmamak da gazetelere ve kanallara güveni sarsar; açılıma zarar verir; bölünmeye, kutuplaşmaya hizmet eder. Adil olunmalıdır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA