Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Loscertales olumlu mu?

Aslında "Ne çok EXPO yazıyorsun" diyen dostlara, en azından bir süreliğine söz vermiştim. Ama EXPO 2020 adaylığıyla ilgili, Uluslararası Sergi Bürosu'nun (BİE) Genel Sekreteri Vicente Loscertales İzmir'e gelince, bu yazıyı yazmak şart oldu.
Dün sabah, İzmir Valisi ve EXPO Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç'ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun; EXPO ile ilgili tüm kurulların üyelerinin katıldığı basın toplantısını izledik. Elbette toplantının ana konuğu Loscertales'ti. Toplantıda ilk değerlendirmeyi Aziz Kocaoğlu yaptı. Kocaoğlu, İzmir'in EXPO'yu düzenlemeyi hak ettiğini ve çok kararlı olduğunu vurguladı özetle.
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise 'adaylık dosyası' dahil, EXPO süreciyle ilgili yapılanları, detayları ile anlattı. Loscertales, konuşmaları çok dikkatle dinledi.

DİPLOMATİK KİŞİLİK DİYE TANIDIK

Elbette Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, Vali Cahit Kıraç da, EXPO 2020 adaylık süreciyle ilgili çok önemli noktalara değindiler.
Ama doğrusu onlar da, bizler de, esas Loscertales'in neler söyleyeceğini merak ediyorduk. Uzun yıllardır BİE'nin Genel Sekreterliği'ni yürüten ve EXPO organizasyonlarının en etkin icra adamı olan Loscertales, görevinin doğası gereği, diplomatik bir çizgide duruyor. Çünkü Loscertales'in temel görevi, EXPO organizasyonlarının çıtasını yükselterek, ülkeleri ve kentleri yarıştırmak; hazırladıkları projelerin de, insanlık tarihine bir EXPO mirası olarak kalmasına çaba göstermek.
Bu nedenle, bu görevi üstlenen insanın diplomatik bir yaklaşımı olmak zorunda. Yani bütün ülkelere, aday kentlere eşit mesafede durması gerekli.
İşin açıkcası Loscertales de bu konuda çok başarılı. Ağzından çıkacak her kelimeyi uzun süre düşündükten sonra serbest bırakıyor. Zaten yıllardır sürdürdüğü BIE Genel Sekreterliği dönemi öncesinde de, İspanya Dışişleri Bakanlığı'nda, nitelikli, başarılı bir diplomat olarak hizmet vermiş. BİE'de de diplomat duruşundan, hiç vazgeçmiyor.

LOSCERTALES DE, ALGI DA NETTİ
Doğrusu Loscertales'i hiçbir zaman dünkü gibi görmedim.
İzmir'in EXPO 2020 adaylığıyla ilgili, Loscertales'in 'ağzından bal damlıyor'du.
Oysa aynı Loscertales, bir yıl önce Paris'te yaptığımız ve Egeli Sabah'ta iki gün yayınladığımız özel röportajda, kelimelerini sabırla imbikten süzdükten sonra bizimle paylaşıyordu. Sadece her ülkeye ve her aday kente söylediği gibi, uyarıları ardından "İzmir'in şansı yüksek" demişti. İzmir'in her adımını dikkatle izlediğine Paris'te geçen yıl tanık olduğum Loscertales'in; dün sunumları öven, adaylık dosyasını çok iyi bulduğunu söyleyen, kenti desteklediğini net hissettiren konuşmasını dinleyince, EXPO sürecinde çok önemli mesafe kaydedildiğini düşündüm. Eğer bu kez oylama öncesinin son kulvarında, öncelikle Başbakan Erdoğan devreye girer, Cumhurbaşkanı Gül de desteğini tekrarlarsa, eminim İzmir EXPO'yu düzenleme hakkını kazanacaktır.
Doğrusu bu algı, dün daha net anlaşıldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA