Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Paket

Demokratikleşme paketi, İzmir ve Ege'de 'siyaset amaçlı' değerlendirmeler dışında, sağduyulu karşılandı. Çok sahici bir noktadan, 'daha çok demokrasi isteyenlerin', pakete yaklaşımları, atılan adımları bir başlangıç olarak yorumlamak noktasında şekillenirken; içeriğe ilişkin yapılan eleştiriler de, özenli ve dikkatliydi.
Sivil toplum örgütlerinin ve odaların değerlendirmeleri de bu yöndeydi.
Hem 'yetmez ama evet' diyenler var hem yeni adımları daha çok demokrasi için bir başlangıç olarak görenler hem de sağduyulu bir şekilde eleştirenler.

SEÇİM SİSTEMİ TARTIŞMASI
Örneğin ESİAD (Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Başkanı Bülent Akgerman'ın açıklaması, katılımcı anlayışa dikkat çekti.
Akgerman; açıklanan paketin, 'seçim sistemini tartışmaya açma, etnik zenginliklerimizin özgürlük alanlarını genişletme, kişisel verilere yasal koruma ve ayrımcılıkla mücadele' gibi olumlu adımlar içerdiğini vurguladı. Akgerman bununla beraber, 'bu tür paketlerin toplumsal ayrışmanın körüklendiği bir ortamda istenilen sonucu verebilmesi için; katılımcı bir anlayışla, muhalefet partileri başta olmak üzere tüm kesimlerle diyalog halinde, toplumsal uzlaşma içinde hayata geçirilmesinin' önemine değindi.

ANAYASA ÇALIŞMALARI
Benzeri yaklaşımları, diğer sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de gösterdi.
Ayrıca ESİAD Başkanı, TBMM'de sürdürülen yeni Anayasa çalışmalarını çok önemsediklerini de belirtti. Bu çalışmaların kamuoyuna açılarak, öncelikli ülke gündemi haline getirilmesini beklediklerini ifade etti.
Sonuçta kentteki değerlendirmelerde biraz 'diplomatik bir dil' öne çıksa da, 'demokrasi paketinin' getirdiklerinin, İzmir'de 'sağduyulu' karşılandığını vurgulayabiliriz.
Elbette bu yaklaşım, paketinin içeriğinin, hem daha iyi algılanması, hem de daha da yeni önerilerle zenginleştirilmesi konusunda, samimi tartışmanın önünde engel değil.

YOL GÖSTERİCİ OLMALI

Bu tartışmalar yeni anayasa süreci için katkı getirecektir. Seçim sistemine getirilen alternatif öneriler konusunda ise farklı görüşler var. Belki de bu konuda dünyadaki örneklerin daha iyi incelenerek, daha iyi sunularak, öncelikle uzmanlarının yorum yapması; siyasetin tüm aktörlerinin, kamuoyunun daha çok ve sağlıklı tartışması noktasında, yol gösterici olacaktır. Seçim sisteminde yüzde 10 baraj uygulanan mevcut sistemin önüne; barajı yüzde 5 çekip, 5'li gruplandırma ile 'Daraltılmış Bölge Sistemi'ne mi geçilecek, yoksa ülke barajı tamamen kaldırılarak, 'Dar Bölge Seçim Sistemi' mi uygulanacak?

ATILACAK İYİ NİYETLİ ADIMLAR
Gelelim sonuca; eksikliklerine rağmen, 'daha çok demokrasi için' atılacak tüm iyi niyetli adımlar; alkışlanmayı, desteklenmeyi hak eder; barışı isteyen, bu ülkenin daha güzel günlerini isteyen herkese, elbette umut verir. Çünkü Alfred E. Smith'in ünlü sözlerindeki gibi; "Demokrasinin bütün hastalıkları, daha fazla demokrasi ile tedavi edilir."
Galiba Karl Popper'in şu sözleri de demokrasi algımızı genişletebilir; "Kelimeler üzerinde ve sahte problemler üzerinde kavga etmemiz gerekir.
Demokrasinin gerçek ve gerekli anlamı kullanıldığı zaman, hangi ismi istiyorsanız onu seçebilirsiniz."
Bu yazıyı yazarken, bir de Çinli Lao-Tzu aklıma geldi:
"Bilen konuşmaz,
Konuşan bilmez.
Gözlerini yum,
Bütün kapıları kapa;
Sivrilikleri buda,
Karışıklığı gider;
Işığı ayarla,
Dünyaya uyum sağla."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA