Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Hangisi doğru Sarvan?

F.Bahçeli Deniz'in İstanbul BŞB. maçında attığı golü iptal eden hakemler, benzer pozisyonda G.Birliği'nden Sandro'nun Trabzonspor'a attığı golü verdiler. MHK içinde ofsaytı bilmeyenler olursa, ortaya bu çifte standart çıkar

Bir hafta arayla iki önemli maçta iki gol izledik. İlki; İstanbul Büyükşehir Belediye-Fenerbahçe maçında. Yardımcı hakemin kanaatine göre Fenerbahçeli Deniz şutu çektiğinde Andre Santos rakip kaleci Hasagiç'in görüş alanını etkilediğinden dolayı Fenerbahçe'nin golü iptal edildi. Bu karara şiddetle karşı çıktım. FIFA'nın 4- 5 yıldır uyguladığı yeni ofsayt konseptine göre Fenerbahçeli Deniz'in attığı gol ofsayt olamaz. Mesela; Fenerbahçe'nin Lille ile İstanbul'da oynadığı maçta Emre ile bulduğu golde de benzeri bir durum söz konusu. Ama Alman hakemler golü verdi.
Asıl sıkıntı bu hafta Trabzonspor-Gençlerbirliği maçında yaşandı. Gençlerbirliği'nin attığı ilk golde de Sandro şutu çektiğinde Kahe yana çekilip golün olmasını sağlıyor. Felsefe olarak Belediye-Fenerbahçe maçındaki Deniz'in sayılmayan golüne çok benzer bir pozisyon.
MHK susuyor. Konuşmuyor. Hakemler kafalarına göre golleri iptal ediyorlar, ya da nizami sayıyorlar. Bence hem Deniz'in hem de Sandro'nun attığı goller yeni ofsayt anlayışına göre son derece nizami. Çünkü yeni anlayışta bir golün iptal edilebilmesi için ya ofsayttaki oyuncunun topa teması söz konusu olmalı, ya da rakip futbolcu veya kalecinin görüş alanını net ve kabul edilebilir tarzda kapatmış olması gerekir. Burada da oyuncunun mesafesi ve topun açısı gibi kavramlar büyük önem oluşturur. Futbolumuzun hastalıklı yanı şu:
İki önemli maçta benzer pozisyonlarda hakemler siyah ile beyaz gibi farklı kararlar veriyorlar. Ve inanın (bunu MHK de itiraf edemez ama) ne hakemlerimiz ne de kurul üyeleri bu pozisyonlarla ilgili derin ve rafine eğitime sahip.

GABRİC'İN GOLÜ OFSAYT!
Trabzonspor-Gençlerbirliği maçında bordo-mavili ekibin attığı ikinci gole bakın. Top Serkan'dan Umut'a oynandığında Umut ofsayt. Topa hamle yapıyor. Defans da Umut topla buluşmasın diye hamlesine karşılık veriyor. Top Gabric'in şutuyla da gol oluyor. Karar gol ve bu karar yanlış. Zira top ofsayttaki Umut'a oynanıyor. Umut topa hamle yapıyor. Defans da Umut'u önlemek için ayağını uzatıyor. Top Umut'a çarpmasa da rakibine net, belirgin, açık bir müdahalesi var.
Eğitim ve standart kararlar bu tür pozisyonlarda çok daha etkin ve önemli hale geldi. Ama ne yazık ki benim Merkez Hakem Kurulumun içinde daha ofsaytın bile ne olduğunu bilmeyen üyeler mevcut.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA