Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NUR ÇİNTAY

En lezzetli belgeseller

TV’de tartışma programındansa Anthony Bourdain’le lezzet avına çıkanlardan mısınız? Eğer öyleyse bugün yolunuzu Salt Galata’ya düşürün

Televizyonda en çok ne seyrediyorsunuz? A)Haber B)Tartışma programı C)Yerli dizi D)Yabancı dizi E)Yarışma F)Evlendirme programı G)Maç H)Belgesel I)Yemek programı.
Diyelim son şıkkı işaretlediniz. Ne tür yemek programı peki? A)Mutfakta pişirmeli B)Tarif uygularken konuk da ağırlamalı C)Halkı yarıştırmalı D)Restoran gezip değerlendirmeli E)Uzaklara lezzet rotalı.
İlk dört şıkka göz kırpanlara hitap edelim önce: Hazer Amani'den Jamie Oliver'a, Maksut Aşkar'dan Nigella Lawson'a, yıldız şef bol.
Adrenalin arayanlara, yarışma programından ziyade toplumsal fenomen tarihine geçmiş Yemekteyiz'den girip MasterChef'ten çıkarız. D şıkkı en problemli kategori herhalde: Şöhretli yemek yazarlarının ziyaret edip yere göğe koyamadığı lokantalara vatandaş gittiğinde, çoğu zaman afiyet değil geçmiş oluyor!
Bir de E şıkkının meraklıları var ki, onlardanım şahsen. Bu tarzın en baba ismi Anthony Bourdain'i seyreden; sadece daha önce tatmadığı lezzetlerle tanışmaz, gidilen şehrin, ülkenin, bölgenin kültürünü ve yerel halkın gündelik alışkanlıklarını görüp sokağın nabzını da tutar.
Kiran Jethwa'nın peşine takılmak da iyi oluyor. Afrikalı babayla İngiliz annenin ürünü olup yaptıklarında iki farklı kültürün de izlerini taşıyan bu hoş adam da sırf Kenya'nın ilk yıldız şefi değil, maceracı bir gezgin de...
The Food Ranger Trevor James de yiyip içip gezmek için yaşadığını söylüyor ve tıfıl görünümüne karşılık hiç fena değil.
Eğer tüm bu anlattıklarımız sizi ilgilendiriyorsa bugün evden çıkıp Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki Salt Galata'ya giderseniz, pişman olma ihtimaliniz çok düşük.
TÜRSAK'ın geçen hafta hayata geçirdiği uluslararası film festivali Randevu İstanbul'da gösterilen gastronomi filmlerini pek çok meraklının kaçırdığını, en başta kendimden biliyorum. İşte onlar toplu halde peş peşe Salt Galata'da gösteriliyor bugün.
Beş filmlik bir seçki bu; güne yayılan yüksek dozda lezzet vaadi de denebilir. Şöyleler:
BİR: Wanton Mee geleneksel mutfağı fast-food zincirlere mağlup olan Singapur'un hikâyesine ve toplumsal değişimine eğiliyor (Saat 11:00).
İKİ: Asado Hakkında Her Şey / All About Asado Arjantin'in barbekü âdetinden yola çıkıp yaşam kültürünü anlatıyor (Saat 12:30).
ÜÇ: Sınırların Dışında: Mugaritz, Yeni Bir Yol / Off Road: Mugaritz, Feeling A Way adı üstünde ünlü Bask restoranı Mugaritz'in öyküsü (14:30).
DÖRT: Türk Mutfağına Övgü / The Turkish Way dünyanın en iyi restoranlarından El Celler de Can Roca'nın sahibi üç kardeşin Türkiye mutfağını keşif serüveni (Saat 16:00).
BEŞ: Böcekler / Bugs dünyadaki açlık sorununu böcek yiyerek aşabilir miyiz, onu sorguluyor (Saat 18:30).

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA