Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

En tehlikeli içecek meyve suyu

Piyasada satılan çok sayıda içecek bulunuyor; alkol, asitli içecekler, meyve suları... Bu içecekler arasında en tehlikelisi hangisi? T.K./Çorum

Cevabım belki sizi hayal kırıklığına uğratacak ama bence en kötüsü; hazır meyve suları. Yüzde 100 meyve suyu olanlar bir nebze hoş görülebilir ancak çoğunda çok az miktarda gerçek meyve ve bir yığın şeker bulunuyor. Sağlıklı diye hazır meyve suyu içenler, kilolarca şeker alıyor. Bunu yaparken de ne şişmanlığı, ne de şeker hastalığını akıllarına getirmiyorlar. Tabii ki bir bardak alkol mü, yoksa bir bardak meyve suyu mu diye sorarsanız; alkol daha zararlı ama en azından alkol içen kişi onun zararlarını biliyor ve kendi iradesiyle içiyor. Ancak söz konusu meyve suyu olunca; kimse zararları konusunda bilgi sahibi değil. 7'den 70'e herkes boş kalori içeren şekerli meyve suları içiyor. Üstelik anne ve babalar yararlı olduğunu düşünüp çocuklarına içiriyorlar. Meyve bir nimettir; yiyin ama taze sıkılmamışsa suyunu içmekten kaçının.

Kadınların da saçı dökülür

Saçımı tararken fırçanın dişlerinin arası saçla doluyor; bu normal mi? Y.H./Afyon

Saç dökülmesi sadece erkeklerde değil, kadınlarda da sıkıntıya sebep olabiliyor. Saç dökülmesinin sebepleri arasında demir eksikliği, anemi ve hormonal düzensizlikler sayılabilir. Ancak önemli olan bu dökülmenin fizyolojik sınırlarda olup olmadığına karar vermek. Saç uzarken çeşitli aşamalardan geçiyor. Bunlardan birisi de dinlenme evresi. Bu evredeki saçların, günde 50-100 tanesinin dökülmesi doğaldır. Her tarayışta fırçada ya da sabah uyandığınızda yastıkta bir miktar dökülmüş saç görürseniz, panik yapmayın. Ancak yıkarken ya da tararken bu sayıların üstünde saça rastlamak, saç tellerinin çok incelmesi; uyarıcı olmalı ve bir doktora başvurmalısınız.

Strese karşı temizlik

Ne zaman bir şeye sıkılsam hemen temizliğe girişiyorum; bu bir takıntı mı? M.T./Zonguldak

Hayır, takıntı değil; etrafı temizlemek stresle baş etmek için birçok kişinin kullandığı bir yol. Özellikle kadınlar tarafından çok sık tercih edilir. Aslında etrafın çok fazla eşyayla çevrili olması, ya da düzensiz olması başlı başına bir sıkıntı kaynağı. O nedenle çekmeceleri düzenlemek, eşyaların yerini değiştirmek, etrafa çekidüzen vermek hem bu endişe kaynaklarını ortadan kaldırır, hem de dikkatinizi başka bir işe yoğunlaştıracağınız için sıkıntılarınızdan uzaklaştırır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA