Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Nereye doğru?

Yeni bir döneme girdik gibi. Yerelden ulusala, ulusaldan yerele doğru genişleyen demokrasi anlayışı; evrensel değerlerle kucaklaştığında, hayatın tüm alanları, şeffaflık ile buluşuyor.
İşte somut bir örnek: Wikileaks Türkiye'den yansıyanlar, yansıyacaklar.
Artık dünyadaki tüm siyasal açılımlar hem sol anlayışta hem liberal çizgide hem muhafazakar sağda; ancak demokrasi taşlarının yerine oturmasıyla, 'gizliliğin' tartışmalı belirli çizgileri dışında, tamamen halka açılmasıyla başarıya ulaşıyor.
Kim ne derse desin! Günümüzde gerçek anlamda şeffaflıkla desteklenen demokrasi anlayışı; birbirine karışan siyasal kavramlar kargaşasında hem sağ için hem sol için savunulacak en önemli, en temel değer. Özünde tüm siyasal kavramları birbiri ile buluşturan değer.
Wikileaks örneği, önümüzdeki yıllarda belli ki tüm dünya için değişerek, güçlenerek sürecek.
'Üstü örtülü bilgi', ne kadar saklanırsa saklansın; iletişimin olanakları, şeffaf demokrasiyle buluşarak, insanlara sızmaya devam edecek. Bu nedenle galiba çağımızın ilkesi; 'aslında kitlelerin önünde savunamayacağın, onaylayamayacağın' hiçbir anlayışı, sahiplenmemek olacak.
Dünya böyle bir yere doğru gidiyor.
Çünkü Wikileaks'ın kurucusu Assange'ın dediği gibi, günümüzde; "Artık tartışmaya açılamayacak, tek bir değer yargısı bile yok..."
Ayrıca özellikle her durumda 'gizlilik' ile buluşturduğumuz, adına da 'devlet' dediğimiz; her ne kadar kurumsal, gelenekleri olan, köklü bir yapılanmayı simgeliyorsa da; aynı zamanda insanlar arasındaki doğal iletişimi, ilişki biçimini de sembolize ediyor.
'Kamusal bilgi'yi sızdırma konusunda, önümüzdeki dönemde özellikle 'yerel standartlarda' da, yeni yapılanmalara tanıklık yapacağımıza inanıyorum. Bu açılım, belki yerelde demokrasinin güçlenmesine destek verecek; yerelde de üstü örtülü olan ne varsa, açıklığa kavuşacak.
Dün bir dergide, siyaset biliminin hala tarihteki en büyük düşünürlerinden biri sayılan Makyavel'in (Niccolo Machiavelli 1469-1527), Prens adlı kitabından alıntılanmış sözlerine rastladım:
"İnsanlar akıl bakımından üç çeşittirler. Kendiliğinden anlayanlar. Kendilerine açıklanan şeyleri anlayanlar. Ne kendiliklerinden, ne de başkalarının aracılığıyla açıklananları anlayanlar."
Zamanımız ile Makyavel'in yaşadığı zaman arasında, tarifsiz bir uçurum farkı var. Ama olayları hala kendiliğinden, derinlemesine anlayabilmemiz için, bize açıklanan şeylerin arkasına bakmayı da bilmemiz gerekiyor. İşte şeffaflık, bize bunu kazandırıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA