Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Önemli gelişmeler

EGELİ SABAH, İzmir'in EXPO 2020 sürecinde, evrensel gelişmeleri anında duyurarak, Ege Bölgesi'nin bu önemli hedefe ulaşması için, habercilikte öncülüğü sürdürüyor.
Manşetimize taşıdığımız haber, EXPO'da İzmir'in yeni rakibinin, Ekaterinburg kenti olduğunu bildiriyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Ekaterinburg şehrinin BIE'ye verilecek başvuru mektubunu 24 Ekim'de imzalamış. Mektubun BIE Genel Sekreteri Loscartales'e kurulan takip komisyonu tarafından Paris'te ulaştırılması bekleniyor. Detayları Soner Çağlar'ın haberinde okuyacaksınız. Haberin analizinde bizce öne çıkan iki gelişme var.

ÖNDERLİK EDECEK GİBİ
Birincisi, Başbakan Erdoğan'ın gösterdiği tutumun benzeri, Rusya Başbakanı Putin'den de yansıyor. Rus basınındaki haberler, Putin'in sürece önderlik edeceğinin işareti.
Başbakan Erdoğan, son ABD gezisinde Başkan Obama'ya, İzmir'in EXPO adaylığı için, direk lobi yapmış, Amerika'nın BIE üyeleri nezdinde, Türkiye'ye ve İzmir'e destek istemişti. Kanımca bu gelişme, zaten Başbakan Erdoğan'ın konuyu ne derece sıkı takip ettiğinin göstergesiydi. Haberin analizinde, dikkat çekeceğimiz diğer nokta ise; Türkiye'nin, Ege'nin ve İzmir'in; Rusya'dan Ekaterinburg'un adaylığını küçümsememesi gerektiğidir.
Çünkü ilk duyuşta, adı az bilinen bir kent gibi algılansa da, Ekaterinburg, Rusya'nın evrensel planda da, şu an en önemli kentleri arasında. Zaten İzmir gibi 3. büyük kent konumunda.

EVRENSEL REFERANSLAR

Hem dev bir ağır sanayi merkezi olması, hem de kentsel dönüşüm örnekleriyle, bizden daha ileride özelliklere sahip. Ayrıca haberimizde okuyacağınız gibi, önemli bir kültür- sanat merkezi konumunda. Maksim Gorki Üniversitesi başta olmak üzere, evrensel referansları bulunan (19 adet) 'üniversiteler kenti' olma özelliği taşıyor. Çok sayıda kütüphanesinin yanı sıra 12 operası, 50'nin üzerinde müzesi var. Kültürel özellikleri çarpıcı. Yatak kapasitesi açısından önümüzde. Tarihsel mirasa sahip, eski Rus çarlarının kenti. Bu nedenlerle Ekaterinburg'u hiç küçümsememeliyiz. Elbette bazı konularda bizden ileride bulunması, EXPO doğasındaki 'gelişme' algısı açısından, bizim için avantaja dönüştürülebilir.
Bu arada yeni ve çok önemli gelişme; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın devreye girmesiyle, EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu'nun, Bakanlar Kurulu Kararı ile oluşturulması.
27 kişilik Yönlendirme Kurulu'nun Başkanlığını İzmir Valisi Cahit Kıraç yapacak. İsabetli karar. Yönlendirme Kurulu; tüm alt kurulları, genel sekreter ile genel sekreterlik örgütlenmesini belirleyecek. Çok olumlu, hızlı gelişme.

BÜYÜK EKSİKLİK

Konuyla ilgili izlenimlerimi ve yapıcı bir eleştirimi ileteceğim.
Öncelikle 27 kişilik Yönlendirme Kurulu'nda yer alanlar kurumlar, doğru yaklaşımla seçilmiş. Vali Cahit Kıraç'ın başkanı olduğu kurulun içinde 8 bakanlığın temsilcileri var. Bu tablo bana, hükümetin tüm bakanlardan farklı alanlarda, farklı rollerde yararlanma hedefinde olduğu izlenimini verdi. Anladığım kadarıyla, Egemen Bağış'ın da adının yoğun geçtiği 'koordinatör bakanlık' yaklaşımından, şimdilik vazgeçilmiş durumda. Bakanlar ve temsilcileriyle iletişim içinde, bu önemli işlevi üstlenecek ismin, İzmir Valisi Cahit Kıraç olacağı anlaşılıyor.
Gelelim eleştirime; bu Yönlendirme Kurulu'nda yer alması gereken, ama tamamen iyi niyetle unutulduğuna inandığım iki önemli kurum, yok. Yönlendirme Kurulu'nda 27 kişi arasında Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı var. Evet, olması gerekir. Hal böyleyken, yıllardır Ege sanayisi ve İzmir sermayesi temsilciliğini üstlenmiş ESİAD (Ege Sanayici İşadamları Derneği) ve son yıllarda etkinleşen İZSİAD (İzmir Sanayici İşadamları Derneği) başkanlarının, Yönlendirme Kurulu'nda bulunmamalarını hiç anlamış değilim. Büyük eksiklik. Umarım düzeltilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA