Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Yürütme Komitesi

İzmir EXPO 2020 adaylık sürecinde, kendisini kurgulayarak, Yönlendirme Kurulu'ndan sonra önceki gün Yürütme Komitesi' ni de seçti. Komitenin Başkanlığına, İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın tercihi ve önerisiyle, eski Futbol Federasyonu Başkanı, işadamı Mahmut Özgener getirildi. Özgener'in gelişi sürpriz olmadı, kulislerde adı konuşuluyordu.
Öncelikle'sivil', İzmir'in yakından tanıdığı, güvendiği bir isim; uluslararası organizasyonlarda tecrübesi var, vizyonu iyi, yönetim deneyimine sahip; yani olumlu tercih. Zor görevde Mahmut Özgener'in yolu açık olsun. EXPO 2020 Yürütme Komitesi'ne, Yönlendirme Kurulu arasından seçilen diğer isimler de olumlu.
Büyükşehir Belediyesi temsilcisi Muzaffer Tunçağ, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası ve VOB Başkanı Işınsu Kestelli, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Mustafa Özkara.
Tümü birbirinden farklı özelliklere sahip, nitelikli, yönetim başarılarını, yaptıkları özel işlerde ve bulundukları kamusal alanlarda kanıtlamış isimler.
Yani Yönlendirme Kurulu'na bağlı, 'icra kurulu' rolünü üstlenecek Özgener'in başkanlığındaki Yürütme Komitesi, nitelik ve tecrübe açısından iyi, etkin bir çizgide.

ÖNEMLİ GÖREVLER
Bu komiteye kendi isteğiyle, haklı neden öne sürerek girmeyen, ama EXPO süreçlerinde her zaman çok etkin rol üstlenen, Yönlendirme Kurulu üyesi İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, eminim aynı komitenin doğal üyesi gibi EXPO için icraya yönelik çalışacaktır.
Aynı heyecanı yine bu komitede görev almayan, ama Yönlendirme Kurulu üyesi olan tüm üyelerin duyacağına şüphe yok. Aslında bu parantezi özellikle açarken, Yürütme Komitesi'nin EXPO sürecinde, dönem dönem Yönlendirme Kurulu'ndan Kemal Çolakoğlu, Yılmaz Temizocak, Geza Dologh ve benzeri tüm tecrübeli isimleri, noktasal 'lobi' çalışmalarında aktif kılacak yaklaşım göstermesinin önemine dikkat çekmek amacındayım. Yürütme Komitesi'ni çok önemli görevler bekliyor.
Adaylık dosyası çalışması; gelecek sunumlara hazırlanmak, EXPO alanıyla ilgili yapılanma; mimari ve içerik anlamında projeye ilişkin ön adımların atılması; seçilen 'sağlık teması' kapsamında BIE üyesi ülkeler arasından hangisiyle 'işbirliği projeleri' geliştirilebileceğinin saptanması; 'lobi' faaliyetleriyle ilgili 'evrensel bir danışmanlık' alınıp alınmayacağı; bunların nasıl planlanacağı; İzmir'in rakipler karşısındaki güçlü yanlarının nasıl değerlendirileceği; rakip analizlerinin kimlere, nasıl yaptırılacağı; Brüksel, Londra, Paris hattında yoğunlaşan BIE delegeleriyle ilişkilerin nasıl kurulacağı; BIE üyesi ülkelerde hükümet bazında nasıl girişimler gerektiğinin saptanarak, 'siyasi iradeye' iletilmesi; EXPO İzmir 2020 kurumsal kimliğinin oluşturulması ve benzeri görevler, gündemde, yerine getirilmeyi bekliyor.
Bu arada EXPO sürecinde, 'Danışma Kurulu'nda görevlendirilebilecek EXPO 2015'in genel sekreterlik görevini üstlenen, şimdinin Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer' in tecrübelerinden faydalanmaya yönelik adım atılmasını önemsiyorum.
Yola çıkıldı. İzmir'in gelecekte kaderini çok olumlu yönde etkileyecek bu süreçte, artık herkes İzmir aşkıyla hareket etmeli, EXPO'ya özellikle 'siyasetten arınan' bir noktada yaklaşılmalı, Türkiye çapında kurulacak büyük bir İzmir Koalisyonu ile bu iş hep birlikte; tek ses, tek nefeste, gönüllü buluşarak mutlaka başarılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA