Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Onur duyuyoruz

İzmir, 8 bin 500 yıllık geçmişinin şemsiyesi altındaki tarihi boyunca; Ege, Akdeniz ve Anadolu uygarlıklarının kültür başkentlerinden oldu. Yıllardır, genlerindeki bu özelliğe dayanılarak, 'dünya kenti' kavramı çerçevesinde, İzmir'in Akdeniz'in iddialı kültür- sanat merkezlerinden biri olma hedefi, hep paylaşılır. Aslında İzmir'in özlemi, Akdeniz'in en iddialısı Barselona gibi kültür kentleriyle, aynı düzeyi paylaşmak, kültür-sanat haritasını evrensel cazibe merkezi haline getirmektir. Ama bu lafla olamıyor.

İŞ BİRLİĞİ İLE GELİŞİR
İzmir bu vizyonunu, 'tarihsel bir liman' olma gerçeğiyle; İskenderiye, Beyrut gibi geçmişi birlikte paylaştığı Levant kentleriyle; Atina, Marsilya, Venedik, Roma gibi Akdeniz'in ve dünyanın diğer iddialı kültür-sanat merkezi kentleriyle, ilişki içinde geliştirebilir.
Bu vizyonu paylaşma ve büyütmenin yolu da; bu kentlerle ortak kültürel iş birliği projelerinin hayata geçmesi kadar; öncelikle İzmir'de kültür-sanat endüstrisinin büyümesi, uluslararası zeminlere taşınması, gündelik hayatta ciddi karşılık bulmasıyla mümkündür.
Egeli Sabah yayın hayatına başladığı 9 Eylül tarihinden itibaren, bu bakış açısının parçası olarak, kentin, bölgenin kültür- sanat hayatına, özel değer verdi, kültür- sanat endüstrisinin gelişmesine aracı olabilecek girişimleri, gönülden destekledi.
Bize göre İzmir'in Akdeniz'in cazip kültür- sanat merkezi olabilmesi için, öncelikle kentin 'artı değer üreten kurumlar'ı desteklenmeli, yalnız bırakılmamalı.

SINIRLARI AŞAN

Bazı örnekleri sayalım: Filiz Eczacıbaşı Sarper'in başkanlığında, 26 yıldır Uluslararası İzmir Festivali'ni düzenleyen, kentin gözbebeği İzmir Kültür Sanat Vakfı. Avrupa'da parmakla gösterilen, Aytül Büyüksaraç'ın yönetimindeki İzmir Devlet Opera ve Balesi. Dünya çapında şeflerin övgüsünü alan Akgün Çavuş yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası. Türkiye'de tiyatro dünyasını besleyen, alkışlarla kucaklanan, Hülya Savaş yönetimindeki İzmir Devlet Tiyatrosu. Son yıllarda başarılarıyla öne çıkan Erhan Parlat'ın şefliğini üstlendiği İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu.

SICAK YAKLAŞIM

Biz bir ilki başlatmak üzere, Egeli Sabah olarak öncelikle bu kurumlara 'haber ve ücretsiz ilan' desteği içeren 'basın sponsorluğu' yapma fikrimizi; Sabah Gazetesi üst yönetimine açtığımızda, karşılaştığımız sıcak yaklaşımdan, aldığımız onaydan mutluluk duyduk.
Sonra bu sevincimizi, hem kurum temsilcileri, hem de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile paylaştık. Kurum temsilcileri, sahici yaklaşımımızdan heyecan duydu. Bakan Günay önerimizi coşkuyla karşıladı.
Türkiye'de kültür ve turizm alanında, övgüye değer işler başaran; bakanlığı nitelikli üst çizgiye taşıyan Günay; Egeli Sabah'ın kültür-sanata destek veren bu adımını, 'örnek tutum' olarak gördü. Kurumlar ile yaptığımız protokole katılarak, bizzat 'katkı imzası' verdi.

BURADA KALMASIN

Yaptığımız işten onur duyuyoruz. Çünkü yıllardır İzmir'de kültür-sanatı yücelten bu kurumlar ve değerli temsilcileri, çok daha fazla desteği ve ayakta alkışlanmayı hak ediyorlar. Eğer İzmir, Akdeniz'in kültür- sanat alanında cazibe merkezlerinden biri haline gelecekse, öncelikle bu kurumların başarısı ve kültür-sanat endüstrisinin evrensel anlamda güçlenmesiyle olacak.
Bu amaçla atılan adımların parçası olma gayretimiz, gazetemiz için güzellik. Kültür-Sanat kurum ve temsilcilerine, bu destek dışında kalan, ama bu anlamda çaba gösteren kişi ve kurumlara, fikrimizi içtenlikle paylaşan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'a, şükran duyuyoruz.
Dileriz bu güzel bir başlangıç olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA