Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

'Kaplama' suç olsun

Kayseri'de 21 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan otobüs kazasında suçlu belli oldu: Kaplama lastikler.
Ben bu satırları yazarken, haber sitelerine düşen ve dokuz kişinin ölümüyle sonuçlanan Sivas'taki kazada da benzer şüpheler ortaya çıkmıştı.
Peki nedir bu kaplama lastik? Aşınan lastikleri sözde yenilemek için yapılan uydurma bir tamirat.
Mevcut lastiğin aşınan dişlerinin üzerine özel bir yöntemle yeni bir satıh kaplanıyor.

BUBİ TUZAĞI GİBİ
Eminim siz de rastlamışsınızdır; hayatının büyük bölümünü şehirlerarası yollarda geçiren bendeniz, çok sık karşılaşırım.
Yolda 90'la giderken önünüze kocaman, kapkara bir lastik parçası çıkar; ne yapacağınızı, nereye kaçacağınızı şaşırırsınız ya da yanından geçtiğiniz kamyonun lastiği 'gümm' diye patlar, korkudan sıçrayıp kafanızı tavana vurursunuz. Bunların nedeni 'kaplama' lastiklerdir. Ani frenlerde, sert manevralarda, ısı ve basınç değişimlerinde kaplama, yapıştırıldığı satıhtan kopar ve 'kıyamet' de işte bundan sonra başlar. Eğer kaplaması parçalanan ön lastik ise, otobüsü, kamyonu yolda tutmanın imkanı yoktur. Arka lastikte şans biraz daha yüksektir. Ancak yola savrulan kaplama parçası asıl arkadan gelenler için büyük tehlikedir ya da Kayseri'de olduğu gibi buzlu zemine tutunamayan kaplama lastikler, 21 günahsız insanın sebebi olur...

BÜYÜK CEZA VERİLSİN
Önerim şu: Lastiği kaplatmak suç sayılsın. Kaplatan da, kaplayan da sorumlu tutulsun. Karşılığında en ağırından para cezaları uygulansın. Trafik ekipleri, yol denetimlerinde kaplama lastik kullanan araçları hemen trafikten men etsin.
Kaplama yaptırarak tasarruf eden firma sahipleri ve sürücüler, bu önerime kızacaklardır kuşkusuz. Kaplama yaparak hayatını kazanan lastikçiler de öyle... Ama bunun başka çaresi yok dostlar. Zira yitip giden hayatların üzerine ne yazık ki 'kaplama' yapılamıyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA