Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Kalbinizi ısıtacak 5 öneri

Babam 68 yaşında ve kalp hastası. Soğuk havalarda kalbini korumak için ne yapmamız gerek? T.K./Bolu
Soğuk hava; hem kalbin çalışma yükünü artırıyor, hem de damarları büzerek kalbe giden kan akışını azaltıyor. Kış aylarında azalan gün ışığı da hormon dengesini değiştirerek ve depresif hislere yol açarak, hastalık riskini yükseltiyor.

KAT KAT GİYİNİN
Amerikan Kalp Birliği, kalp hastalarını koruyacak önerileri bir araya getirdi. İşte kış aylarında kalbinizi ısıtacak beş öneri:
1. Tek parça kıfayetler yerine kat kat giyinerek vücudunuzu daha sıcak tutun.
2. Vücuttaki ısı kaybının önemli bölümü baş ve boyundan olduğu için atkı ve şapka giyinin. Kulakları ve elleri de koruyun.
3. Alkol aldıktan sonra dışarı çıkmayın. Alkol ilk başta sizi sıcak hissettirse de aslında iç organlarınıza ve dolayısıyla da kalbinize giden kan akışını azaltır.
4. Ağır yemek sonrası soğuk havada yoğun aktiviteden kaçının.
5. Dışarı çıkmadan önce yoğun kafeinden ve sigaradan da uzak durun.

Spor öncesi ağrı kesici almayın
Kas ağrılarım olmasın diye spor öncesi ağrı kesici alıyorum. Bunun bir zararı olur mu? A.E/İstanbul
Yeni spora başlayan veya daha üst seviyede bir egzersiz planına geçen birçok kişi, spor öncesi ağrı kesici kullanıyor. Bunların spor sonrası oluşacak ağrıları azaltacağını, spor performansını artıracağını düşünüyor. Ancak yeni bir çalışmaya göre; ağrı kesicileri bu şekilde kullanmak mide ve ince bağırsak hasarı yaratabiliyor. Özellikle 60 yaşın üzerindekilerde gastrit ve mide ülseri riski artabiliyor. Uzmanlar spor öncesi ağrı kesici aldığınızda; spor yaralanmalarına karşı korumasız kalacağınızı da belirtiyor. Olası bir kas, tendon veya kemik hasarında ağrıyı hissetmediğiniz için tedavi süreci de gecikiyor.

Göz tansiyonunu ihmal etmeyin
45 yaşındayım. Annemde göz tansiyonu vardı. Göz tansiyonumu kontrol ettirmeli miyim? Y.L./Muğla
Dünyada 70 milyon göz tansiyonu, yani glokom hastası olduğu tahmin ediliyor. Maalesef, bu hastaların sadece yüzde 1'inden azı tedavi görüyor. Tedavi görmeyen bazı hastaların ise kör olduğu belirtiliyor. Glokomda göz içi basıncı yükseliyor, görme hücreleri zarar görüyor. Hastalık sinsi ilerlediği için körlük gelişene kadar fark edilmiyor. Bu nedenle 40 yaşın üzerindekilerin düzenli olarak göz tansiyonunu ölçtürmeleri öneriliyor. Özellikle ailede glokom varsa bu risk daha yükseliyor. Şeker-tansiyon problemi de yaşıyorsanız vakit kaybetmeyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA