Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Oruç tutanlara probiyotik desteği

Oruç tuttuğum için bağırsaklarım çok tembelleşti. Bol su içiyorum ve yürüyüş yapıyorum ama yine de bu sorunu çözemedim. Başka ne önerirsiniz? N.H./İzmir
Oruç, beslenme düzeninde ani bir değişim yarattığından; mide-bağırsak fonksiyonlarında birtakım düzensizlikler görülebilir. Bu düzensizlikler arasında kabızlık da vardır.

BAKLAGİL VE BAL
Probiyotikler ise bağırsağa yeni ve dost bakteriler ekleyerek bu sorunu önemli ölçülerde hafifletir. Dolayısıyla kabızlık sorununa karşı; probiyotikli yoğurt, içecek veya kapsülleri tercih edebilirsiniz. Bu ürünleri düzenli olarak kullanırsanız, bir sonuç alabilirsiniz. İnce bağırsaktan hiç emilmeden kalın bağırsağa geçen kuru baklagiller (özellikle kuru fasülye ve nohut), muz, bal, soğan ve sarımsak da probiyotik etkisi gösterir. Bu gıdaları da bol yemelisiniz. Bağırsakların tembelleşmesi sorusuna karşı ayrıca normal yoğurt ve kefir de tüketebilirsiniz.

Sahuru atlamak kalbi yorar
Eşim hep kahvaltıyı atlar, şimdi de sahuru atlayarak oruç tutuyor. Bu zararlı değil mi? F.B./Manisa
Sağlıklı seçeneklerle yapılan sahur; oruç tutulan süre boyunca size gereken enerjiyi sağlar. Sahuru atlayanlarda; kan şekeri düşmesi, vücudun susuz kalması, yorgunluk, halsizlik, agresyon gibi şikayetlere daha sık rastlanır. Son dönemde yayınlanan ve 27 bin erkeği 10 yıl takip eden bir çalışmaya göre; kahvaltıyı atlayanlarda kalp krizi riski neredeyse yüzde 30, diyabet riski ise yüzde 20 artıyor. Dolayısıyla sahuru kahvaltı alışkanlığını kazanmak için bir fırsat olarak değerlendirin. Süt, yoğurt, ayran, yumurta, az yağlı peynir, yulaf kepeği, çorba, tam tahıllı ekmek, domates, salatalık ve maydanoz gibi seçeneklere yönelin.

Tuz ve şekere dikkat!
68 yaşındayım. İftarda canım hep tuzlu yiyecekler çekiyor. Tansiyondan korkuyorum. N.U./Bursa
İlerleyen yaşla birlikte koku ve tat duyularınızda doğal bir azalma meydana gelir. Yani yedikleriniz lezzetli de olsa bunu hissetmeyip; aşırı tuzlu ve şekerli yiyeceklere yönelebilirsiniz. Özellikle oruç tutan kişilerde iftar ve sahur zamanlarında bu durum tehlikeli bir hal alır. Ramazan'da yapacağınız en faydalı çözüm ise; yiyeceklerinizi tuz yerine çeşitli baharatlarla lezzetlendirmek ve hamur işleri yerine daha çok sütlü tatlıları tercih etmek olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA