Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Esmer bulgur mucizesi

Esmer bulgur, buğdaydayın öğütülmesiyle elde edilen geleneksel bir Anadolu yiyeceğidir. Tahıl grubunun en gelenekseli olup çok önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. Kuskustan, makarnadan ve erişteden çok daha besleyici bir ürün olduğu için salatalarda, pilavlarda, köftelerde ve kısırlarda kullanılması gereken bir besin ürünüdür.

SAĞLIKLI FORMÜLLERLE PİŞİRİN
Esmer bulgurun köftesi Anadolu'da sıklıkla yapılır; içli köftede ve analı kızlı çorbada kullanılır. Ancak ben köfte formunda daha sağlıklı formüllerle pişirdim. Biz yapar yapmaz hepsini bitirdik ve hepimizin söylediği ortak fikir, kıyma ile yapılan köfteden lezzet olarak hiçbir farkı olmadığı şeklindeydi.

ESMER BULGURDAN TUZLU KEK
Denemek istedim, acaba esmer bulgurdan poğaça, kek, börek nasıl olur diye... Keki klasik tuzlu kek formülü ile pişirdim. Siz de okuldan eve gelen çocuğunuza bu protein deposu keki pişirmek istemez misiniz?

ALTIN GÜNLERİNİN VAZGEÇİLMEZİ
Altın günlerinin vazgeçilmezi kısırı, köftelik esmer bulgurdan yapmak çok daha lezzetli oluyor. Ben kısır yaparken bulgurun sıcak suda bekletilmesine karşıyım. Zaten içine koyduğum malzemelerle şişecek diye düşünüp daima köftelik bulguru soğuk su ile yıkayıp çiğ haldeyken kısır yapımına başlıyorum. Bence esmer bulgur, yalnızca tabbule, kısır gibi salatalarda değil, yoğurt bazlı salatalarda da dokusudan ve besleyiciliğinden faydalanmak için kullanılabilir.
Deneyimlerinizi benimle paylaşmayı unutmayınız. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile. Afiyet olsun...

Bunları biliyor muydunuz?
Esmer bulgurun kandaki yağ oranını düşürücü özelliği olduğu, posa-lif açısından da zengin bir gıda olduğunu.
Protein değeri düşük olup karbonhidrat değeri bakımından yüksek olduğunu.
Bulgurda bulunmakta olan B1 vitaminlerinin sinir ve sindirim sistemi bakımından oldukça faydalı olduğunu.
İçerdiği folik asitten dolayı hamileler ve çocuklar için oldukça faydalı bir besin kaynağı olduğunu.
Doymamış yağ oranına sahip olduğundan toplam yağ oranının çok düşük olduğunu ve kolesterol içermediğini.
Besin değerinin çok yüksek olduğunu.

Esmer bulgur köftesi
1 su bardağı ince esmer bulgur
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı karabiber
1 avuç doğranmış maydonoz
Tuz
Yarım su bardağı çekilmiş kepekli ekmek içi
BULAMAK İÇİN:
1 adet yumurta
1 kase çekilmiş esmer ekmek

YAPILIŞI: Tüm malzemeyi yoğurma kabına alıp yoğuruyoruz. Avucumuzun içiyle köfte şekli verip önce çırpılmış yumurtaya, sonra çekilmiş esmer ekmeğe buluyoruz ve yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz avucunuzun içinde açtığında ortasına bir parça kaşar peyniri koyup kapatabilirsiniz ve kızgın yağda kızartabilirsiniz.

Esmer bulgur keki
1 su bardağı esmer bulgur
2 adet yumurta
1 su bardağı tam buğday unu
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Tuz

YAPILIŞI: Yumurta, yoğurt ve sıvı yağı çırpıyoruz. Ardından beyaz peynir ve bulgurları ekliyoruz. Un ve kabartma tozunu ekleyip yağlanmış bir kek kalıbına döküyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında kabarana kadar pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Çocuğunuza faydalı bir ara öğün hazırlamak istiyorsanız, içine bir miktar ıspanak püresi ya da doğranmış pırasa ekleyebilirsiniz.

Esmer bulgurdan kısır
1 su bardağı esmer bulgur
1 adet limonun suyu
Bir miktar taze nane, maydonoz, dereotu
Tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Karabiber
Pulbiber

YAPILIŞI: Bulgurları soğuk suda yıkıyoruz. Zeytinyağı, baharat ve salçayla iyice ovuyoruz. Limon suyunu ekliyoruz. Doğranmış yeşillikleri ilave edip servise hazırlıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA