YAZARA MAİL GÖNDER Ani gelen misafirler için pratik tarifler

YAZARLAR / Günaydın Yazarları

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, son dakikada haber verip yarım saat içinde kapımın zilini çalan arkadaşlarım için hazırladığım sofram var. Oldum olası misafiri çok sevmişimdir. Çay saatlerinden davet sofralarına, doğum günü partilerine, hatta nişan-düğün yemeklerine kadar çok geniş yelpazede mutfak tecrübem var diyebilirim. Tekne seyahatlerindeki yemeklerden tutun da yılbaşı geceleri hazırlanan hindiler bile hep benim ellerimden öpmüştür. Arkadaşlar arasında bütün gözler bana çevrilir ve ben sanki ömrümü bu yolda heba etmişçesine önlüğümü takıp mutfakta hemen yer alırım. Ne yapalım bu da benim yaşamımın tatlı cilvesi diyorum.
Geçen akşam da yine bir son dakika golü ile, 'İdilika sana geliyoruz, yemek var mı?' diye gelen bir telefon üzerine, mutfakta uygun adım hazır ola geçtim. Esasen tek başıma ya hamburger siparişi verecektim, ya da kızarmış ekmek ile bayıldığım akşam kahvaltılarından birini yapacaktım. Her neyse; madem geliyorlar, apar topar bir şeyler pişirmem icap ediyordu. Açtım buzdolabımı, başladım dünyanın neredeyse en pratik yemeklerini pişirmeye.
Arkadaşlarım için; hazırlığı iki dakika, pişmesi 15 dakika süren baharatlı somon yaptım ki, bunu şiddetle tavsiye ediyorum. Ani gelen misafirler için çok çok pratik; eğer buzluğunuzda et ya da herhangi bir balığınız var ise tabii.
Ardından, haşlayıp buzdolabına kaldırdığım patatesler bana gülümsedi. Onları hemen hardal soslu salataya çevirdim. Eee bizimkiler şimdi 'Tatlı nerede?' diye hayıflanırlar, illa ki bir tatlı da pişirmeliyim diyerek rendeledim dolaptaki bitter çikolatayı ve en hafifinden bir çikolatalı mus yaptım. Arkadaşlarım geldiğinde neredeyse tüm yemekleri halletmiştim. Hemen masa örtüleri çıktı ortaya, gönlümün tüm kapıları ardına kadar açık bir şekilde, mis kokulu anılarımıza bir yenisini daha ekledik ani gelen misafir akşamında.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BAHARATLI SOMON

4 dilim somon
Karabiber
Biberiye
Kakule
Kişniş
Kekik
Tatlı kırmızı biber
Muskat
Kimyon
Tarçın
Zencefil
Tuz

Yapılışı: Tüm baharatları bir kapta iyice harmanlıyoruz. Somonları bu karışıma buluyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz.

HARDAL SOSLU PATATES SALATASI

3-4 adet patates
3-4 adet bebek turp

Sos için:
1 yemek kaşığı hardal
2 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı sirke
1 diş sarımsak
Yarım limon suyu
Tuz

Yapılışı: Patatesleri haşlıyoruz. Turpla beraber dilimleyip bir kaseye alıyoruz. Sos malzemesini karıştırıp patatesleri soslayarak servis ediyoruz.

MEYVELİ ÇİKOLATALI MUS

150 gr. bitter çikolata
1 adet yumurta sarısı
1 çay bardağı krema
1 çay bardağı süt
1 su bardağı krema
Süslemek için meyveler

Yapılışı:
Öncelikle çikolatayı rendeleyip kenara alıyoruz. Süt ve kremayı bir sos tenceresine alıp çok kısık ateşte ısıtıyoruz. Yumurta sarısını bir kasede çırpıyoruz ve içine ısıttığımız kremasüt karışımını ilave ediyoruz. Rendelenmiş çikolatayı karışıma ekliyoruz. Ayrıca bir su bardağı kremayı çırpıyoruz ve yavaş yavaş karışıma yediriyoruz. Servis edeceğimiz kaselerin içine bölüp soğuttuktan sonra meyvelerle süslüyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.