Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Zencefili mutfağa sokmanın tam zamanı

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda bazılarımızın çok sevdiği, bazılarımızın ise keskin kokusu ve boğazı yakan özelliğinden ötürü soğuk baktığı ancak benim bayılarak neredeyse tüm yemeklerimde kullandığım zencefili işliyorum. Zencefilin sağlığa faydaları çok eski tarihlerden beri biliniyor. Esasen Güneydoğu Asya kökenli bir bitki türü. Diğer yandan şifa kaynağı çok yüksek olan zencefil, yemeklerde ve Asya bölgesinde turşu olarak da kullanılıyor. Yüksek vitamin ve besin kaynağı olduğu herkes tarafından biliniyor.




ZENCEFİL TURŞUSU


MALZEMELER
500 gr taze zencefil
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı silme ince çekilmiş kaya tuzu
2 su bardağı elma sirkesi
YAPILIŞI: Zencefil turşusu yapımı için; öncelikle yarım kilo taze zencefilin kabuğunu bir çay kaşığının ucuyla ya da küçük sebze doğrayıcısı ile temizleyin. Ardından güzelce yıkayıp, kurulayın. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir. Daha sonra taze zencefilleri sebze soyacağı ile olabildiğince ince ince kesin. İsteğe göre keskin bir bıçak ile de ince ince kesebilirsiniz. İnce ince kestiğiniz zencefilleri derin bir kaba koyun. Üzerlerine 2 yemek kaşığı silme ince çekilmiş kaya tuzu serpiştirin. Eliniz ile güzelce harmanlayın. Daha sonra zencefilleri suyunu salana kadar yaklaşık 10 dakika bekletin.



ZENCEFİLLİ TAVUK
SUYU ÇORBASI

MALZEMELER
3 adet tavuk kalça but
4 diş sarımsak
5-6 adet tane karabiber
Yarım su bardağı arpa şehriye
2 tatlı kaşığı tereyağı
Yarım tatlı kaşığı toz zencefil
Tuz
YAPILIŞI: Tavuk kalça butlar düdüklü tencereye alınır. İçerisine 5/6 adet tane karabiber atılır ve pişirilir. Pişen etlerimiz soğuması için bir kaba alınırken muhteşem suyu güzelce bir tencereye alınır. İçerisine halka halka doğradığımız 4 diş sarımsak ilave edilir. Tuzu kontrol edildikten sonra içerisine tiftik tiftik yaptığımız tavuk etleri ve şehriyesi ilave edilir. Kapak hafif aralık, şehriyeler şişene kadar pişirilir. Ocağı kapatmaya yakın yarım limon suyu ve yarım tatlı kaşığı zencefil de eklenip, 1 taşım kaynatılır.

ZENCEFİL ÇAYI

MALZEMELER
Taze zencefil
Limon
Bal
1 çubuk tarçın
YAPILIŞI: Zencefil çayı yapımı için öncelikle suyu kaynatalım. Kaynadıktan sonra 5 dk. bekleyelim ki kaynar su ile zencefillerimiz birden haşlanmasın. Bitki çayları yaparken genelde 80 derece sıcak su kullanılır ama sizin ölçme şansınız yoksa kaynar suyun altını kapatıp dinlendirerek de aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Her bir fincan zencefilli çay için yaklaşık ceviz büyüklüğünde bir parça zencefilin kabuğunu soyup patates dilimler gibi dilimleyelim. Çay demleyeceğimiz demliğe zencefilleri, çubuk tarçını alarak sıcak suyu ekleyelim. 8-10 dakika demlenmesi için bekletelim. Demlenen taze zencefil çayını fincanlara alalım, bolca limon suyu sıkalım. Tercihe göre istenen miktarda bal ile karıştırıp servis edelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA