Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yunus Emre sofrasındayız

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Ege'nin şirin şehri Manisa'nın Yunus Emre ilçesindeyiz. Geçtiğimiz günlerde Yunus Emre Belediyesi'nin misafiri olduk ve nefis Manisa lezzetlerini bizzat yerinde deneyimledik. Ege Bölgesi'nin ikinci büyük ili olan Manisa, verimli topraklar üzerinde kurulmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde tam ismiyle 'Magnesia ad Sipylum' olarak anılmıştır. Tarım yaygındır. Sanayileşme hızı bakımından Türkiye'nin üçüncü kenti unvanına sahiptir. Bakalım bizleri bu enfes Manisa sofrasında hangi lezzetler bekliyor?

KULAK ÇORBASI

MALZEMELER
HAMUR İÇİN:
1 su bardağı un
1 adet yumurta
Aldığı kadar su
Yeteri kadar tuz



KÖFTE İÇİN:

100 gram yağsız kıyma
2 çorba kaşığı irmik
Yarım rendelenmiş soğan
1 çay kaşığı karabiber
Bir tutam tuz
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
TERBİYE İÇİN:
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
1 su bardağı yoğurt
ÜZERİ İÇİN:
Pul biber
1 çorba kaşığı tereyağı
YAPILIŞI: Hamur için un, yumurta ve tuzu karıştırın. Azar azar su ekleyip, kulak memesinden biraz daha sert kıvamda bir hamur hazırlayın. Yarım saat buzdolabında dinlendirip, mantı hamuru inceliğinde açın. Daha sonra küçük kareler halinde kesin. Birbirlerine yapışmaması için unlayın. Fırın tepsisine yerleştirip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe kuruyana kadar kızartın. Köfte için kıyma, irmik, soğan, karabiber ve tuzu yoğurun. Nohut büyüklüğünde minik köfteler yapıp, az miktarda sıvı yağda kızartın. Tencereye 5 su bardağı su koyup kaynatın. Hamur ilave edip, 6-7 dakika pişirin. Terbiye için yumurta, un ve yoğurdu iyice çırpın. Çorbanın suyundan 3-4 çorba kaşığı alıp terbiyenin içine ilave edin. Karıştırıp yeniden tencereye ekleyin. Karıştırarak kaynatın. Tuzunu ayarlayıp ocaktan alın. Servis tabaklarına alıp, üzerlerine köfte ekleyin. Üzeri için pul biberi tereyağında yakıp, çorbanın üzerine gezdirin.

MANİSA KEBABI

MALZEMELER
500 gram dana eti
250 gram kuzu eti
3 yemek kaşığı galeta unu
2 adet kuru soğan
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 adet sarımsak
4 adet tırnak pide
1 tatlı kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı yoğurt
4 adet biber
2 adet domates
YAPILIŞI: Soğanları rendeleyin ya da robottan geçirin. Sarımsakları güzelce ezin. Kıymaları soğan, sarımsak, galeta unu ve baharatlarla en az 10 dakika yoğurun. Kıymadan ince uzun şeritler hainde köfteler hazırlayıp tepsiye dizin ve mümkünse dinlenmesi için buzdolabında yarım saat kadar bekletin. Döküm tavayı ısıtıp köfteleri yüksek sıcaklıkta pişirin. Domates ve biberleri de köftelerin yağında kızartın. Tereyağını eritip içine kırmızı toz biber ekleyin. Tavaya biraz tereyağı koyup küp küp doğradığınız pideleri yağda çevirin. Yoğurdu ince bir tabaka halinde pidelerin üzerine sürün ve tabaklara yerleştirin. Tereyağı sosunu gezdirip en üste de köfteleri yerleştirdiğinizde kebap hazır.

BÖRÜLCE TARATOR

MALZEMELER
500 gr. börülce
6-8 diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 limon
Tuz
YAPILIŞI: Tencereye suyu koyuyoruz, ayıklanmış börülceleri içine atıyoruz. Börülceleri istediğiniz küçüklükte doğrayabilirsiniz ama orijinali büyük olmasıdır. Sarımsakları eziyoruz. Tuz ekleyip karıştırıyoruz. İçine yağı yavaş yavaş ekleyerek sarımsakları yedirerek çırpıyoruz. En son limonu sıkıp karıştırıyoruz. Limon miktarını isteğe göre azaltıp çoğaltabilirsiniz. 1 çay bardağı su ilave edip tabağa aldığımız börülcenin üzerine döküyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA