Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DR. CEM KEÇE

Hepsi 'erken boşalma' değil!

27 yaşında, iki yıllık evli bir erkeğim. Her zaman olmasa da zaman zaman erken boşalıyorum. Bu durum erken boşalma hastalığının başlangıcı olabilir mi? K.H./Mersin

En az altı ay, haftada bir-iki kez cinsel birleşmeye rağmen; sürekli, inatçı ve tekrarlayıcı bir biçimde denetimsiz boşalmanın görülmesi 'erken boşalma' olarak tanımlanır.

STRES NEDEN OLABİLİR
Erken boşalma; çok az cinsel uyarılma ile cinsel birleşme öncesinde ya da birleşmeden hemen sonra, kişinin ve eşinin arzu ettiği süreden daha önce oluşan bir durumdur. Zaman zaman her kadın ve erkek, cinsel işlev sorunları yaşayabilir; bu normal bir süreçtir. Geçirilen hastalıklar, iş sıkıntısı, eşle ilgili sorunlar, kullanılan bazı ilaçlar, cinsel yaşantıda sorunlarla karşılaşılmasına neden olabilmektedir. Bu sürece 'cinsel işlev bozukluğunun başlangıcı' demek doğru değildir! Zaman zaman erken boşalabileceğinizi ya da başka cinsel sorunlarla karşılaşabileceğinizi unutmamanızda fayda var!

***
Eşinizle açık açık konuşun!

Evlenmeden önce eşimin isteği ile kızlık zarımı diktirdim. Ama şimdi eşimle birlikte olurken orgazm olamıyorum. Nedeni kızlık zarını diktirmem mi? G.E./Hatay

Orgazm olamama ile kızlık zarı arasında fiziksel olarak doğrudan bir ilişki yoktur! Ancak psikolojik olarak bilinçaltına yerleşmiş suçluluk duyguları, eşe karşı olan huzursuzluk hisleri veya yaşanmış birtakım olaylar orgazm olamamanızda etken olabilir.

SUÇLULUK HİSSİ ETKİLİ
Bu noktada eşinizin davranışları da önemlidir. Onun kızlık zarına yönelik abartılı düşünceleri, sizde suçluluk hissi yaratmış olabilir. Cinsel sağlık bilimine göre; kadın orgazmı, her zaman dokunmanın verdiği hazdan ve klitoristen kaynaklanır. Cinsel aktiviteler sırasında direk olarak klitorise dokunulmasıyla veya penis vajina içinde hareket ederken, klitorisin uyarılmasıyla, kadınlar boşalabilirler. Size tavsiyem; eşinizle duygularınızı açık bir şekilde konuşun. Birbirinizi cinsel açıdan daha iyi tanımaya çalışın. Geçmişte yaşadığınız olaylar karşısında da kendinizi bağışlayın. Uzun ön sevişmeler ve klitoral uyarımların yoğun yaşandığı bir cinsel birliktelikte, vajinal orgazmı hedef haline getirmeyin! Öte yandan sizin üstte olduğunuz cinsel birliktelik pozisyonlarını tercih etmeniz de fayda var.
***
Bedeninizi tanımalısınız!

25 yaşındayım, bir ay sonra evleneceğim. Nişanlımla cinsel ilişkiye girmek istedik ama beni itti, sonra da özür diledi. Sizce nişanlımın kişilik problemleri mi var? R.Z./Erzurum

Nişanlınızın çizdiği tablo; kendisinin ilk cinsel birliktelikle ilgili korkuları olduğunu gösteriyor. Ancak bu durum bir kişilik problemi değildir. Bu şekilde ilişki denemelerine devam etmek, ilerisi için kötü sonuçlar doğurabilir.

ÖN SEVİŞME UZUN OLSUN
Sorunun kalıcı bir şekilde cinsel işlev bozukluğuna dönmemesi için nişanlınızın kaygılarını sizinle paylaşmasına yardımcı olun. Ayrıca her ikinizin de cinsel bilgi düzeyinizi artıracak doğru kaynaklar okumanız gerekir. Penis vajina birlikteliğine geçmeden; bedenlerinizi tanımalı, bunun için uzun ön sevişmeler yapmalısınız. Cinsellikte neyi isteyip istemediğinizi kararlaştırmanız da önemli. Evlilik öncesi bir cinsel danışmanlık merkezine gitmeniz de çok faydalı olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA