Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. MEHMET ÖZ

Direksiyon başında cep telefonu yasak!

Ellerinizi boşta bırakan 'bluetooth' kulaklıklardan taksanız bile direksiyon başında cep telefonuyla konuşmak hiç de doğru bir davranış değil!

Arabaya bindiğinizde cep telefonunuzu kapatın ve kendinizden uzağa koyun. Bunu yaparak, daha uzun ve daha iyi bir hayata da adım atmış olursunuz.

BEYNE ZARAR VERİYOR
Amerika'daki bazı eyaletler, eller boşta' kalıyor teorisinden yola çıkarak bluetooth'u serbest bıraksa da; siz siz olun; bluetooth kulaklığınızı takmayın. Çünkü...
* Araba kullanırken, telefonda ellerinizi kullanmadan konuşmak, yolculuğunuzu güvenli hale getirmiyor. Neden mi? Cep telefonu yine de beyninize zarar vermeye devam ediyor da ondan!
* Yeni bir araştırma, göremediğiniz bir kişiyle sohbet etmenin, dikkati (arabayı iyi kullanmak için gereken dikkati) dağıttığını ortaya koydu. Konuşmak, özellikle de biraz sonra ne söyleyeceğinizi düşünmek (Düşünmeden konuşuyor olsanız bile), görsel dikkatinizi, dinlemekten daha çok dağıtıyor.

DİKKAT GEREKTİRİYOR
* Yani araba kullanırken telefonda konuşmak; telefonun kapalı olmasından tam dört kat daha fazla kaza riskiyle karşı karşıya kalmanıza neden oluyor.
* Amerikalı otomobil kullanıcılarının yüzde 6'sı tüm gün ve gece boyunca, sürekli cep telefonlarıyla konuşuyor. Buradan hareketle uyarmak istiyorum; siz lütfen daha duyarlı olun.
* Cep telefonuyla konuşurken aynı anda gözleriyle arka koltuktaki çocuklarını kontrol eden ve bir yandan da kahvesini yudumlayan bir şoföre karşı her zaman alarm durumunda olmanız lazım.
* İster inanın ister inanmayın; yıllarca birçok jenerasyon cep telefonuyla konuşmadan da mutlu bir şekilde araba kullandı. Siz de deneyin, seveceksiniz!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA