Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kim Pamuk'tan 6 bin lira kazanmak ister?

Orhan Pamuk'un "30 bin Kürt'ü ve 1 milyon Ermeni'yi öldürdük" sözü için 6 bin TL manevi tazminata mahkum edilmesi, garip bir kampanyayı da beraberinde getirdi...
Facebook'ta 'Kim 6 bin TL kazanmak ister?' başlıklı bir sayfa açıldı. Bu sayfada Pamuk'a tazminat davası açılması için kampanya yürütülüyor. Sayfada Kemal Kerinçsiz'in avukatı Gönül Kerinçsiz'in şu yorumuna yer verilmiş:
"Bu karar hukuk tarihinde bir devrim. Bundan sonra Türk milletinin hakları, her bireyin kişilik hakkı olmuştur. Bu ve benzeri konularda her Türk vatandaşı, kişilik hakkına hakaret edildiği için tazminat davası açma hakkına kavuşmuştur. 8 yıllık ceza zaman aşımı süresi 5 Şubat 2013 tarihinde doluyor. İsteyen her Türk vatandaşı bu tarihe kadar Pamuk'a tazminat davası açabilir."

'ŞİMDİ BİTTİN PAMUK'
Aynı sayfada okuyucu yorumlarına da yer verilmiş.
Buyrun buradan yakın:
* "Yandın oğlum Orhan, şimdi bittin sen."
* "Oohh içimin yağları eridi beee...
Paraların Türk milletine geçecek.
Nobel'i kursağında bırakırız adamın."
* "Mükemmel bir haber. Borçlarımı kaparım bu hainden gelen parayla."
Evet, "30 bin Kürt'ü ve 1 milyon Ermeni'yi öldürdük" sözü, hem toplumda büyük infial yarattı hem de tarihi gerçekliği çok tartışıldı.
Pamuk'un bazı siyasi fikirlerine ben de katılmıyorum ama böylesine berbat bir kampanya başlatanları da kınıyorum!
Bence bu kampanya, Pamuk'un ölümle tehdit edilmesi kadar beter...
Öte yandan Gönül Kerinçsiz'den farklı düşünenler de var. Bazı haberlerde Pamuk'un davasının zaman aşımı nedeniyle yeni davalara emsal olmayacağından bahsedildi:
"5 Şubat 2005'de yayınlanan yazı için, bir yıl içinde dava açılması gerekiyor. 'Bu yayından haberim yoktu' diyerek başvuru yapanlar için 5 yıllık zaman aşımı süresi bulunuyor. 5 yıllık zaman aşımı da geçen yıl Şubat ayında dolduğundan, Orhan Pamuk dava yağmurundan kurtulmuş oldu."
Kısacası Türkiye'de, düşünce özgürlüğü büyük bir kaostan kıl payı kurtulmuşa benziyor.
Eğer Pamuk'un aldığı tazminat cezası, diğer davalara da emsal teşkil etseydi, edebiyat dünyası karışırdı.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA