Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Hiç cinsel birleşme olmadan 24 yıl süren evlilik bile var

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sungur, vajinismusla ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

* Vajinismusun standart bir tedavi modeli var mı? Yoksa her hastaya ayrı bir yöntem mi uygulanmalı? Her hastanın nedenleri farklı olabilir. Seks terapisi; her kişiyi biricik kabul ederek, o kişinin gereksinimlerine uygun tekniklerle uygulanır. Kiminde de teknik uygulamadan çifti alırsınız. Hedef, hastanın sorunu kendi başına çözmesidir. Kişi 'ben çözdüm' duygusuna kapılırsa sorundan kurtulabilir.

İYİ ERKEKLER DE VAR!

* Evlilikler vajinismusa nasıl dayanıyor, bir evlilik 10-20 yıl seks olmadan sürebiliyor mu? Bizim en uzun süreli bildiğimiz, 24 yıllık evli bir çift var. Aralarında cinsel birleşme olmadan 24 yıl evli kalmayı başarabilmişler. Bu çifti tedavi ettikten sonra üç şey öğrendik: Vajinismus kendi kendine düzelen bir sorun değildi, bir gün kendiliğinden düzelmiyordu. Ayrıca dünyada cinsel birleşme olmadan evliliğine sahip çıkan iyi erkekler de vardı. Vajinismusa rağmen ayakta kalan evlilikleri görüyoruz ve alkışlıyoruz.

* Eşlerin bu durumu kabullenmesi mümkün mü? Vajinismus bir boşanma nedeni midir? Bazı çiftler bu soruna rağmen cinsel doyumu yaşıyorlar. Vajinismusa karşın cinsel tatmin oranlarının yüzde 70 olduğunu söylüyorlar. Ancak çoğu evlilik bu şekilde dayanamıyor. Evlenmeden önce yüzde 90 olan cinsel uyum, bu sorun nedeniyle yüzde 10'a inebiliyor. Aile mahkemelerinden bize gelen çiftlere baktığımızda, bunun bir boşanma nedeni olduğunu görüyoruz.

* İstenen kişiyle evlenememek vajinismusa neden olur mu? Hayır, böyle bir şey olmaz. Bu soru hep geliyor; 'başkasıyla evlenseydim yine olur muydu?' diyorlar. Yine yaşarlardı, bu sorunun eşlerle bir ilgisi yok. Doğru evlilik kararının insanın kendini kasmasıyla hiç alakası yok. Evlenmeden önce 10 yıl flört eden çiftlerin de evlenince vajinismus yaşadığına tanık oluyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA