Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Üstün zekâlı çocukların eğitimi

Einstein, Einstein olmasaydı ne olurdu? Ya da Salvador Dali düzen bozucu bir çılgın olarak algılanıp bir akıl hastanesine kapatılmış ve orada yok olup gitmiş olsaydı... Ne olurdu? Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların fark edilip, kapasitelerine göre yapılandırılmış bir eğitim sürecinden geçmeleri ülkemizin geleceği için küçümsenemeyecek düzeyde önem taşıyor. Yaratıcılık, sanat, liderlik kapasitesi veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre farklı yüksek düzeyde motivasyon, görev sorumluluğu gösteren bu çocuklar, üstün zekâlı çocuklardır.
IQ düzeyi ortalama test puanlarının üzerinde olan çocuklar üstün zekâlı sayılıyor. Çocuk henüz 4-5 yaşındayken bir öykü ya da masaldan etkilenerek okumayı öğrenebilir. Dünya sorunlarına karşı duyarlıdır. Yüksek amaç ve ideallere sahiptir. Üstün zekâlı ve yetenekli bireyler, aşırı duyarlı sinir sistemine sahiptirler. İçinde bulundukları grubun düşüncelerini, duygularını ve isteklerini anlar ve kısa sürede karşılarlar. Üstün zekâlı çocuklar kalpleriyle, ruhlarıyla diğer çocuklara benzer.

Özel eğitim şart
Bu çocuklar bilime, teknolojiye, sanata, yaşadıkları topluma, ülkeye, dünyaya ve tüm uygarlığa katkıda bulunacak öncülerdir.
Ne var ki bu çocuklar genellikle çok soru sormaları, yöntemleri sorgulamaları, çalışmalarını arkadaşlarından önce tamamlamaları gibi farklar nedeniyle zaman zaman okulda "problemli çocuk" durumuna düşer. En büyük şansları ise, kendilerini tanıyan ve kısa sürede fark eden duyarlı anne babalar ve öğretmenlere sahip olmaktır. Üstün zekâlı çocuklara, kapasitelerine uygun verilen eğitim, potansiyelinin tamamını kullanmasına olanak sağlar.
Bu türden çocukların yeteneklerini besleyip geliştirmekle beraber, her yönden örnek bir insan olarak yetişmeleri için çalışmalıyız. Bunun için de onların üzerinde düşünecekleri, araç ve gereçleri, eğitim materyallerini sağlamalıyız. Bu araç ve gereçler özel yetenekleri ve zekâlarını geliştirici nitelikte olmalıdır. Çocuk kafasını çalıştırdığı zaman bedenini de çalıştırmalı, değişik çocuk oyunlarına ve eğitim ortamlarına katılmalıdır. Tüm bunları gerçekleştirebilmek için her zaman okulla işbirliği yapmak gerekir.
Velilere yardımcı olabilmek için çevremde okul araştırması yaptım. Okyanus Koleji Bahçeşehir'de, Üstün Zekâlılar ve Üstün Yetenekliler İlköğretim Okulu'nu açıyor. Sınıflarının tamamı üstün zekâ ve üstün yetenek kapasitesine sahip öğrencilerden oluşacak. Eğitim, bu alanda eğitim almış, konusunda uzman eğitimcilerce verilecek. Üstün zekâlı çocukların velileri için okul konusu çok önemli. Çocuğunuzun geleceği için, bu tür okulları iyi araştırın. Klasik okullarda, ne yazık ki böyle öğrenciler harcanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA