Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Ortaöğretime girişte yeni sistem

2010-2011 öğretim yılında 6'ncı sınıfa başlayan öğrenciler, 8'inci sınıfa geldiklerinde, ortaöğretime geçişte yeni bir sistemle karşılaşacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) uygulanacak yeni Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonucuyla Fen, Sosyal Bilimler, Öğretmen, Anadolu ve Meslek liselerine kontenjan sayısı kadar öğrenci alınacak. Yeni sistemde Yılsonu Başarı Puanı'nın (YBP) etkisi artıyor. 6, 7 ve 8'inci sınıf sonunda hesaplanacak YBP'lerinin yarısı doğrudan Ortaöğretime Yerleştirme Puanı'na (OYP) eklenecek. En önemlisi de, YBP hesaplamasında öğrencinin başarısı diğer öğrencilerle ilişkilendirilmeyecek. Öğrencinin derslerden aldığı yıl sonu puanları, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile çarpılarak ağırlıklı yıl sonu puanları hesaplanacak. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bölünmesi ile de yılsonu başarı puanı oluşacak. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacak. Sınıf tekrarı yapan öğrencilerin YBP'yi, sınıf tekrarı yapılan yıl esas alınarak belirlenecek.

Sistemin püf noktaları

SBS puanı 700 üzerinden hesaplanacak. OYP ise, 6, 7 ve 8'inci sınıf YBP'leriyle, 700 tam puan üzerinden hesaplanan SBS puanının, toplamının ikiye bölünmesiyle elde edilecek. Sınavda Türkçe, matematik, fen, sosyal, yabancı dil ve din kültürü derslerinden soru sorulacak. SBS'de müzik, beden, resim ya da seçmeli derslerden soru çıkmayacak. Ancak bu derslerin notları YBP'yi etkileyecek. Türkçe ve matematik katsayısı 4, fen ve sosyal katsayısı 3, yabancı dil katsayıysa 2 olacak. OYP'lerin eşit olması halinde SBS puanı, eşitliğin devam etmesi hâlinde 8'inci sınıf yılsonu başarı puanı, eşitliğin sürmesi hâlinde 7'nci sınıf yılsonu başarı puanı, yine eşitliğin sürmesi hâlinde 6'ncı sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olan öğrenciye öncelik verilecek. Bunların da eşit olması halinde tercih önceliği dikkate alınacak.

Sarmal öğretim sistemi

Ortaöğretime yerleştirmede kullanılacak sınav, 8'inci sınıfın sonunda yapılacak ve sadece 8'inci sınıf konularını içerecek. Ancak öğrencinin bu sınavda başarılı olabilmesi için göz ardı edilmemesi gereken önemli bir gerçek var. Bilindiği gibi şu anda ilköğretim okullarında yeni bir müfredat uygulanıyor. Bu yeni müfredatta 6-7 ve 8'inci sınıf konuları birbirinin devamı ve birbirini tamamlayan bir özellik gösteriyor. Yeni müfredat programında konular bir sınıfın belirli bir döneminde ve bir defa işlenmek yerine, bütün sınıflara dağıtılmış. Sınavda başarılı olabilmek için, öğrencinin 6'ncı ve 7'nci sınıf altyapısının kuvvetli olması gerektiği göz ardı edilmemeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA